GEEF DEMOCRATIE TERUG!

Juist ondemocratische beslissingen van Provincies aangaande o.a. de herindelingen in Haren en de Hoeksche Waard, vanwege ontbreken democratisch draagvlak onder de inwoners, vreten aan onze (lokale) democratische structuren.

‘Pijler van de democratie’ en ‘hoeder van de democratie’ zijn fraaie slogans, maar deze voetstukken moeten wel onderhouden en nageleefd worden. Doe je dat niet dan handel je als politicus en als bestuurder niet integer en dat wordt door inwoners als onbetrouwbaar ervaren. En terecht!

Zo’n 52 raadsleden in de HW wisten, volgens de geldende principes van de representatieve democratie, geen meerderheid voor een herindeling te behalen in de dorpen Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk met gezamenlijk 53.000 inwoners. Dus die 52 raadsleden, waarvan 30 uit Strijen en Oud-Beijerland voor 33.000 inwoners, die voorstander zijn van herindeling lieten de democratie vallen als een baksteen, want riepen de Provincie geen halt toe. Vele van deze 52 raadsleden willen weer graag terugkomen op het “bestuurderspluche” van de nieuwe gemeenteraad.

Binnenkort mag u als inwoner gaan stemmen. Geef de democratie terug aan de Hoeksche Waard. Laten de inwoners zorgen voor een grote opkomst van meer dan 80%. Als inwoner weet u ongetwijfeld wie de kandidaat bestuurders zijn en bij welke partij ze thuishoren. U bent nu in de gelegenheid te stemmen op een partij met een kandidaat van uw voorkeur. Dat hoeft niet altijd op nummer één of nummer twee of drie etc. te zijn van een lijst. Kandidaten kunnen ook gekozen worden via ‘voorkeurstemmen’.

Voor de nieuwe gemeente Hoeksche Waard geldt dat zij thans de mogelijkheid heeft om de democratie te vernieuwen. Als alle politieke partijen na de verkiezingen meeschrijven aan een nieuw coalitieprogramma op hoofdlijnen, onafhankelijk welke partijen de coalitie gaan vormen, dan is dat vernieuwende democratie en wordt de echte en legale democratie weer teruggegeven aan de Hoeksche Waard. Dan heb je tevens een stevige basis gelegd om een gezonde start te maken met de nieuwe gemeente Hoeksche Waard met een stevig bestuur, dat een mandaat heeft van de kiezer. Laat de Hoeksche Waard voorop lopen met vernieuwende democratie via burgerinitiatieven etc.! Daar hebben de inwoners alle recht op. Voor de politiek geldt: ‘geef vernieuwende democratie een kans’. Voor de inwoner geldt: ga stemmen en ‘geef de democratie terug aan de Hoeksche Waard’!

Echte democratie is niet het probleem, ze is de oplossing.

C.F. de Graaf

Meer berichten