Burgemeestersontbijt met échte handtekening

Oud-Beijerland - De handtekening van burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld prijkt onder talloze brieven, raadsstukken en –besluiten, ambtseden, overeenkomsten, verklaringen, processen-verbaal verkiezingsuitslagen et cetera. Maar een handtekening op een kinderhand…dat kwam nog niet eerder voor in haar burgemeesterscarrière. Tot deze week dan, na afloop van het jaarlijkse Burgemeestersontbijt! 

Elf leerlingen van sbo Het Pluspunt - verenigd in de Pluspunt-Kidsraad - met directeur Ferry van Lier genoten van een 'ontbijt met de burgemeester'. En dat is best spannend. Zichtbaar onder de indruk gaan ze op weg naar de kantine. De borden, bestek en glazen zijn al klaargezet door de bode; het brood, beleg, melk en fruit hebben ze zelf bij zich. Voor zichzelf én voor de burgemeester.

Het Nationaal Schoolontbijt, georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood, is het grootste evenement van Nederland. Elk jaar wordt begin november van ontbijten een feestje gemaakt in het hele land. Onder het motto 'een feestje voor iedereen' ontbijten deze week (van maandag 5 tot en met vrijdag 9 november) zo'n 500.000 kinderen op 2.500 basisscholen gezamenlijk.

Naast gezelligheid, elkaar beter leren kennen en op een leuke manier leren waarom ontbijten zo goed voor je is (veel kinderen slaan namelijk s' morgens nog steeds hun ontbijt over), wordt ook geld ingezameld voor een goed doel. Dit jaar is dat stichting Kinderpostzegels. Vandaar dat burgemeester Jon Hermans haar ontbijt symbolisch betaalde met een donatie (in de vorm van een cheque) aan de stichting.

In tegenstelling tot de kinderen, die zich het ontbijt lekker laten smaken krijgt de burgemeester geen hap door haar keel. Vanwege het spervuur aan vragen. Vooral de ambtsketen staat in de belangstelling. Of haar 'ketting' zwaar is en of er ook gouden ambtsketens bestaan. Of zij als klein meisje er al van droomde om burgemeester te worden. En kent de burgemeester de (voor)namen van alle medewerkers? Waarom er wel drie locoburgemeesters in Oud-Beijerland zijn? En vindt de burgemeester nou echt alle huizen in Oud-Beijerland even mooi?

Terwijl de laatste, rijkelijk met jam besmeerde, stukjes brood naar binnen glijden, bedankt Jon de kinderen voor het aangeboden ontbijt en sluit af met een verdiend compliment: 'Jullie waren een prettig en leergierig gezelschap'!

Met een gevulde maag en een gevuld hoofd verlaten de 'Pluspunt-kids' het gemeentehuis, terug naar school.

Meer berichten