Foto:

Brandweer hield geslaagde oefening bij molen Windlust

Westmaas - Woensdagavond, 7 november. Klokslag 8 uur 's avonds krijgt brandweer Mijnsheerenland/Westmaas een verontrustende melding. Molenaar Ab Mulder van molen Windlust te Westmaas meldt een ongeval in de molen. Wat er precies aan de hand is, is nog niet duidelijk. Met een eerste voertuig rukt de brandweer uit. Reeds aangekomen is het hulpgeroep van een slachtoffer al te horen. Het eerste brandweerman beklimt de smalle trappen van de molen, afgaand op het hulpgeroep. Steeds hoger klimmend worden de trappen smaller en steiler. Het geroep blijft aanhouden. Eindelijk, in de kap van de molen wordt het slachtoffer gevonden, ze roept nog steeds en schreeuwt het uit van de pijn. "Gelukkig, je praat nog" constateert de brandweerman opgelucht. Een teken dat het slachtoffer volledig bij kennis is en zelfstandig ademt. Echter, een snelle blik op de verwrongen manier waarop het slachtoffer in de kap ligt, maakt duidelijk dat zij ernstig gewond is. Een grote wond met een uitstekend bot in haar onderbeen en een stroompje bloed uit haar achterhoofd.

Deze melding gaat naar de bevelvoerder , waarna direct opgeschaald wordt. Een tweede brandweerman met EHBO tas volgt en ook een "verpleegkundige" van de ambulance is aanwezig. Gezien de verwondingen van het slachtoffer, dat inmiddels met pijnstilling en infuus gestabiliseerd is, wordt besloten de hoogwerker op te roepen. Het is onmogelijk het slachtoffer via de smalle trappen van de molen naar beneden te brengen. Echter, in de kleine kap van de molen is het geen sinecure het slachtoffer op de brancard te leggen en vervolgens via het kleine raampje op ruim 18 meter hoogte op de hoogwerker te plaatsen.
Dit is het moment waarop de bevelvoerder "einde spel" beslist. Het slachtoffer, professioneel LOTUSslachtoffer/trainingsacteur Stephanie Stoopman, kruipt tevreden naar achter om plaats te maken voor de brandweerlieden, die nu een pop op de brancard vastsnoeren. Als het "slachtoffer" uiteindelijk via het raampje, veilig op de bak van de hoogwerker ligt, klimmen de overige brandweerlieden en het slachtoffer naar beneden.
Onder het genot van een bak koffie met koek wordt de oefening geëvalueerd. Zowel brandweer Mijnsheerenland/Westmaas als molenaar Ab Mulder en molenaar in opleiding Danny Groenenboom kunnen terugkijken op een zeer geslaagde oefening waar meerdere leermomenten uit zijn gekomen.

Meer berichten