Voorzitter Willem Nijpels en bestuurslid Maaike van der Heiden kijken met vertrouwen naar de toekomst. (foto: Koos Romeijn)
Voorzitter Willem Nijpels en bestuurslid Maaike van der Heiden kijken met vertrouwen naar de toekomst. (foto: Koos Romeijn) (Foto: )

Mensen voelen zich thuis bij Gehandicapten Sportvereniging

Sieka Romeijn-Hedmann

Voorzitter Willem Nijpels en bestuurslid Maaike van der Heiden van Gehandicapten Sportvereniging Hoekschewaard kijken na een periode van financiële zorg en onvoldoende bestuurskracht weer vol vertrouwen naar de toekomst. Tijdens het onlangs gehouden jaarfeest meldden zich spontaan nieuwe bestuursleden, terwijl van de toekomstige gemeente Hoeksche Waard een hogere subsidie wordt verwacht. Kortom opluchting, maar vooral tevredenheid bij het bestuur.

Binnenmaas - Gehandicapten Sportvereniging Hoekschewaard (GSH) vervult een belangrijke functie voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De deelnemers maken hun spieren los in extra verwarmd water in het zwembad of door te sporten. ''Vooral de revalidatiesport is groot'', licht voorzitter Nijpels toe. ''Heel wat mensen komen na een operatie op verzoek van een huisarts voor verder herstel.'' Daarnaast biedt de GSH de mogelijkheid tot aangepast paardrijden.

Extra warm

De GSH heeft 185 leden uit de gehele Hoeksche Waard en is zowel in Numansdorp als in 's-Gravendeel actief. De toenmalige bedrijfsleider van zwembad Numansdorp nam veertig jaar geleden het initiatief om in het zwembad een avond te reserveren en het water extra te verwarmen voor mensen met een handicap. Behalve deelnemers zijn ook vrijwilligers nodig om mensen te begeleiden. Maaike van der Heiden is naast bestuurslid ook begeleidster. ''Ik ben gevraagd met de woorden 'echt iets voor jou'. Aanvankelijk had ik wat schroom, maar inmiddels begeleid ik de deelnemers al 36 jaar. Het zijn heel gezellige mensen en we hebben altijd plezier.'' De begeleidster gaat mee het water in. ''Dat komt omdat het zwembad niet verantwoordelijk is voor ons. Wij huren het zwembad en zorgen zelf voor veiligheid. We zien toe in het water en op het droge."

Koppies tellen

Vrijwilliger Dam van der Hoek zit aan de kant om, zoals Maaike aangeeft, 'koppies te tellen' en zo nodig in te springen. De GSH werkte tot enkele jaren terug nog met vrijwillige instructeurs en genereerde inkomsten door het organiseren en houden van markten in Numansdorp en 's-Gravendeel. ''Dat kunnen wij niet meer'', benadrukt Maaike. Nu geven twee professionele dames Nathalie Venema en Naomi van Hulst instructies bij zwemmen en aquajogging.

''Het is echt lachen want ze geven 'gekke' instructies'', zegt Bijl lachend. ''Zo doet Naomi voor hoe ze een been naast haar oor legt. 'Doe maar na' zegt ze. Wij lachen natuurlijk en reageren: 'moeten wij dat écht doen'. Probeer maar, moedigt ze aan en verzucht met een lach op haar gezicht 'ouwe mannen'. De onderlinge sfeer is leuk. GSH is een club waar mensen zich thuis voelen.''

De Gehandicapten Sportvereniging heeft naast gemeentelijke subsidies altijd zelf gezorgd voor inkomsten. De Vereniging zorgde zelf voor liftstoelen in de zwembaden. De gemeentelijke subsidies liepen zo terug dat de Vereniging, toen de liftstoelen moesten worden vervangen, niet zelf kon betalen. Gemeenten betaalden mee aan nieuwe liftstoelen en zorgen ook voor het onderhoud.

Jubileum

Op zaterdag 10 november vierde Gehandicapten Sportvereniging Hoeksche Waard haar 40-jarig jubileum. Deze mijlpaal werd gevierd op de jaarlijkse feestavond. Wethouder Pieter van der Meer van Cromstrijen feliciteerde hen en bood een jubileumcheque aan.

Meer berichten