Veel toehoorders woensdagavond 5 december in de Hervormde kerk van Maasdam.
Veel toehoorders woensdagavond 5 december in de Hervormde kerk van Maasdam. (Foto: Conno Bochoven)

Evensongs onverminderd populair

Maasdam - De 4 Choral Evensongs Hoeksche Waard die in deze Adventsperiode in 4 kerken in de Hoeksche Waard worden gehouden trekken, net als vorig jaar, veel publiek. Vorige week woensdag 28 november was de eerste avond in Puttershoek, woensdagavond 5 december zat ook de Hervormde kerk van Maasdam helemaal vol. De avonden zijn bedoeld als momenten van verstilling, bezinning, ontmoeting en veel mooie muziek.

In Maasdam zong het dameskoor Voces Feminae onder leiding van dirigent José Marchal. De dames zongen prachtige muziek van Josef Rheinberger, en veel Engelse muziek van William Armiger, George Dyson en Clifford Boyd. Organist Rien Donkersloot begeleidde het koor, de samenzang en speelde een fraaie Engelse orgelsolo: het Allegretto uit de 5 short pieces van Percy Whitlock. De predikanten F.L. Renes (gereformeerd predikant van Puttershoek/Maasdam) en W.H. Hendriks (hervormde gemeente Mijnsheerenland) verzorgden de schriftlezingen, geloofsbelijdenis en gebeden. Traditionele onderdelen van een Evensong. Het publiek heeft een actief aandeel in de samenkomst, want er is veel ruimte voor samenzang.

De Evensong komt uit Engeland (16e eeuw) maar heeft eigenlijk veel oudere papieren en is zelfs terug te voeren op de tempeldienst in Jeruzalem.

De muzikale bijeenkomsten in de aanloop naar kerst duren zo'n drie kwartier en er komen er nog twee. Woensdag 12 december is de Dorpskerk van Westmaas aan de beurt, dan zingt het Gorcum Boys Choir. Woensdag 19 december is de slotavond in de Laurentiuskerk van Mijnsheerenland. Met medewerking van het Laurens Kamerkoor. De avonden beginnen om 19.30 uur. De toegang is gratis, na afloop is er wel een collecte.
(tekst/foto: Conno Bochoven)

Meer berichten