Het Oude Raadhuis van Oud-Beijerland krijgt aanbouw met eigentijds uiterlijk. De toekomstige aanblik uit het zuidoosten.
Het Oude Raadhuis van Oud-Beijerland krijgt aanbouw met eigentijds uiterlijk. De toekomstige aanblik uit het zuidoosten. (Foto: User: Windows NT/95/98 User)

'Aanbouw Oude Raadhuis als representant hedendaagse tijd'

Sieka Romeijn-Hedmann

In 2019 staat het Oude Raadhuis een fikse verbouwing en uitbreiding te wachten. Het gebouw stamt uit 1622 en is in 1939 voorzien van een nieuwe, heel kenmerkende gevel. Halverwege de vorige eeuw zijn de bodewoningen aan het historische pand gebouwd. ''Juist de bouw in verschillende stijlen door de eeuwen heen is voor ons uitgangspunt geweest om de aanbouw een representant van de hedendaagse tijd te laten zijn'', zegt architect Rob Bonneur van Invorm Architecten. Er is inmiddels ook een petitie gestart van mensen die de aanbouw totaal niet passend vinden. 

Oud-Beijerland - De nieuwbouw wordt gerealiseerd achter de bodewoningen aan de Waterstal en heeft een oppervlakte van 45 m2. Extra ruimte is nodig omdat zowel de bibliotheek, de VVV als de Historische Vereniging gebruik gaan maken van het vernieuwde Oude Raadhuis. ''De bibliotheek krijgt daarin een nieuwe functie en richt zich op ontmoeting en ondersteuning op het gebied van taal in samenwerking met andere partijen'', licht projectleider Henriëtte Vernes toe. ''Als basis voor het ontwerp ligt respect en aandacht voor de monumentale gebouwen als het Oude Raadhuis zelf en de Dorpskerk ten grondslag. Restauratiearchitecten zijn om advies gevraagd en zijn later ook nauw betrokken bij het door Invorm Architecten te maken ontwerp. De monumentencommissie is er eveneens bij betrokken. Het Oude Raadhuis is een Rijksmonument, de later gebouwde bodewoningen zijn dat niet. Met de realisatie van een eigentijdse aanbouw ontstaat een gebouw met een tijdlijn.'' Bewust is ervoor gekozen om niet historiserend te bouwen, geeft Bonneur aan. ''Het is een zeer terughoudend gebouw. Sober in zijn vormgeving en sober in het beeld. Het metselwerk refereert aan de omgeving. Zowel bij de kerk als diverse gebouwen erom zie je een rijke detaillering in het metselwerk. Bij de aanbouw zal dat op sobere wijze ook worden toegepast.'' De nieuwbouw zit niet aan het Oude Raadhuis vast maar is verbonden door middel van een glazen sluis. ''Ook al vanwege het respect voor het historisch gebouw. Door het glas in de gevels en het dak lijkt het of de aanbouw er los van staat, maar dat is niet zo'', aldus Bonneur. In de nieuwbouw komt de kinderafdeling van de bieb, maar met een tribune is de ruimte ook geschikt voor presentaties en lezingen. Het Oude Raadhuis en bodewoningen worden één geheel. De VVV gaat samen met de bibliotheek één balie bemannen. Dat betekent uitgebreide openingstijden voor de bibliotheek. 

Huwelijken
De bouw start naar verwachting in maart 2019 en is eind van dat jaar gereed. Het pand blijft beschikbaar voor huwelijken, behalve tijdens de verbouwing. Door de cateringmogelijkheid wordt trouwen in het historische pand nog leuker. Dat kan weer vanaf oktober 2019.

Petitie tegen 'blokkendoos'

De geplande aanbouw is inmiddels een veelbesproken onderwerp. Veel mensen vinden het helemaal niks. Enkele Oud-Beijerlanders, met een achtergrond in de (Steden)Bouwkunde, maken zich zorgen over de bouwplannen in de gemeente en zijn een petitie gestart. De gemeente heeft positief geadviseerd op het ontwerp, net als de commissie Welstand. 'Bij met name actuele ontwikkelingen zetten wij onze vraagtekens. Het ontwerp voor de aanbouw aan het Oude Raadhuis is voor ons de spreekwoordelijke druppel. Wat ons betreft is het ontwerp voor de aanbouw totaal misplaatst. Te midden van eeuwenoude, beeldbepalende gebouwen in ons historisch centrum is dit een gebouwtje met een totaal andere uitstraling en de allure van een 'transformatorhuisje'. Zo'n blokkendoos op deze zichtlocatie doet in onze optiek afbreuk aan de beeldkwaliteit en is een dissonant op de aanblik van de monumenten het Oude Raadhuis en de Dorpskerk', aldus de initiatiefnemers die niet met naam in de krant willen. Wie de petitie wil tekenen kan terecht op: https://www.petitie24.nl/petitie/2189/geen-blokkendoos-in-ons-historisch-centrum.

Meer berichten