Helpen bij het huifbedrijden is leuk werk, je helpt de cliënten en je doet je zelf er een plezier mee, zegt voorzitter Anton Fennema.
Helpen bij het huifbedrijden is leuk werk, je helpt de cliënten en je doet je zelf er een plezier mee, zegt voorzitter Anton Fennema. (Foto: )

Huifbedrijden zoekt meer vrijwilligers

Hoeksche Waard - Zo'n drie jaar geleden kwam er vanuit het huifbedrijden een noodkreet. De financiële middelen waren nog net toereikend om ruim een half jaar huifbedrijden mogelijk te maken. Een artikel in het AD en in Het Kompas was het gevolg. De reacties daarop waren hartverwarmend. Opnieuw is er een oproep nodig, deze keer voor meer vrijwilligers.

'Niet alleen de reacties, maar ook de daarop volgende financiële steun was overweldigend', zegt Anton Fennema, voorzitter van de Stichting Huifbedrijden. 'Het huifbedrijden in de Hoeksche Waard kon op een enorm maatschappelijk draagvlak rekenen. Werkelijk voor de stichting en de vrijwilligers een warm bad.
Het resultaat: na drie jaar is het huifbedrijden springlevend en financieel kerngezond. Dank zij u. Voor diegenen die het huifbedrijden niet kennen: meerdere malen per week worden in de paardrijbak van pensionstal het Hoeksche Hof aan de Volgerlandseweg 6 in Numansdorp meervoudig gehandicapten de mogelijkheid gegeven om door middel van een huifbed in nauw contact te treden met twee paarden. De gezondheids- en welzijnsaspecten zijn enorm. Het plezier van de cliënten spat er van af. Het aantal ritten neemt ook steeds meer toe.'

Meer ritten

Gaat het dan niet goed met het huifbedrijden? Fennema: 'Nee, het gaat geweldig met het huifbedrijden! Maar door de toename van het aantal ritten en de gewijzigde omstandigheden op de pensionstal, waardoor we zelf de paardenboxen schoon moeten houden en zelf de paarden moeten voeren, wordt de druk op onze vrijwilligers steeds hoger.
We zoeken dus uitbreiding van het aantal vrijwilligers. Wat doen die vrijwilligers dan allemaal? Ze helpen bij het inspannen van de paarden en helpen de koetsier. De cliënten komen altijd met eigen begeleiders, dat is altijd goed geregeld. Naast het helpen bij het huifbedrijden, kun je ook als je dat wilt, intensief met de Fjorden bezig zijn met bijvoorbeeld onder zadel rijden en grondwerk.
Als er niet met cliënten gereden worden hebben onze paarden toch beweging nodig. Dus als mensen zeggen ik wil alleen helpen met de paarden is dat ook prima! Het is heel dankbaar werk en heel gezellig.

Het zou jammer zijn nu het huifbedrijden financieel gezond is dat we niet genoeg vrijwilligers hebben, waardoor het huifbedrijden weer in de gevarenzone zou komen. Dat laten we in de Hoeksche Waard toch niet gebeuren! Ik roep iedereen op die denkt iets te kunnen bijdragen aan het huifbedrijden door vrijwilliger te worden om contact met ons op te nemen. Alle gegevens staan op de website www.huifbedrijdenhoekschewaard.nl.
Als voorzitter van het huifbedrijden hoop ik op net zo'n hartverwarmende respons als drie jaar geleden. Je doet ons er een plezier mee, je doet de cliënten er een plezier mee, maar bovenal, je doet je zelf er een plezier mee', besluit Fennema. 

Meer berichten