De knokploeg Zinkweg die samen met de knokploeg van Johannes Post mu bijna 75 jaar geleden de overval op het postkantoor in Oud-Beijerland pleegde.
De knokploeg Zinkweg die samen met de knokploeg van Johannes Post mu bijna 75 jaar geleden de overval op het postkantoor in Oud-Beijerland pleegde. (Foto: )

Overval knokploeg postkantoor op 20 januari 75 jaar geleden

Sieka Romeijn-Hedmann

Zondag 20 januari is het precies 75 jaar geleden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de knokploeg van Johannes Post en de knokploeg van de Zinkweg een overval deden op het voormalige postkantoor in Oud-Beijerland.

Oud-Beijerland - ''Bij deze overval werden 5000 bonkaarten en 8700 noodinlegvellen buitgemaakt'', aldus Jerry van der Hee, die in geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is geïnteresseerd. ''Door deze voor Oud-Beijerland historische gebeurtenis konden vele onderduikers voorzien worden van de hoogstnodige voedingsmiddelen.'' De belangstelling van de Barendrechter, die eerder in Oud-Beijerland woonde, richt zich vooral op de verzetshelden van de knokploegen in Oud-Beijerland en regio. Jerry van der Hee groeide op in Barendrecht waar zijn vader een zaak in huishoudelijke artikelen op 't Vlak dreef. De achterbuurvrouw was mevrouw Jaan Jiskoot, één van de verzetshelden van weleer. Zij woonde in een boerderij waar tijdens de oorlog de bekende verzetsstrijder Johannes Post was ondergedoken. ''Als tieners kwamen mijn broer en ik regelmatig bij mevrouw Jiskoot over de vloer. Wij waren geïnteresseerd in de oorlog en alles wat zich in die tijd in de boerderij heeft afgespeeld. Wij vroeger haar ons te laten zien waar Johannes Post was ondergedoken. Ze zei 'nee dat doe ik niet. Stel dat er weer oorlog komt dan kan ik die schuilplaats niet meer gebruiken'. Zij heeft ons nooit over de verzetshelden verteld. Jaan Jiskoot was een markante dame met een indrukwekkend verzetsverleden. Zij was zeer bescheiden en schepte nooit op over haar verzetsdaden. Het is dat onze vader over haar vertelde, anders hadden wij dat nooit geweten. Pas in 2015 is zij postuum onderscheiden door Yad Vashem. Ter ere van haar en alle andere verzetshelden is het goed bij deze gebeurtenis stil te staan.'' Via Jaan Jiskoot en verzetsstrijder Nico de Regt uit Barendrecht kwam de groep Zinkweg in contact met de knokploeg van Johannes Post. Nico de Regt nam contact op met verzetsstrijder Israel Traas om een distributiekantoor te kraken. Ko van Strien, ambtenaar secretarie Oud-Beijerland, die in het complot werd betrokken, zocht alles minutieus uit. Donderdagmiddag 20 januari kwam het bericht 'de bonkaarten zijn er, vanavond half tien kraken'. De overval verliep volgens plan. Personeel werd vastgebonden en de verzetsstrijders sloegen hun slag. Jaan deed als enige vrouw mee. Zij bracht de buit naar buiten.

Buit overgedragen

De buit van de overval werd opgeborgen op de zolder van de Gereformeerde kerk Oud-Beijerland. Een bedrag van 72.000 gulden werd overgebracht naar de boerderij van Traas. En vandaar ging het geld naar Jaan Jiskoot in Barendrecht die het op haar beurt weer overdroeg aan Johannes Post.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden