De tram in Nieuw-Beijerland reed niet alleen onder een hele rij lindebomen, maar had onder deze bomen ook een halte (Foto: PR).
De tram in Nieuw-Beijerland reed niet alleen onder een hele rij lindebomen, maar had onder deze bomen ook een halte (Foto: PR). (Foto: PR)

Spoorweg- en bomennostalgie in boekje

'Stoom tussen de bomen'

In de media doken het afgelopen najaar en ook aan het begin van dit nog jonge jaar berichten op over de kap van bomen langs of in de nabijheid van het spoor. Het lijkt wel alsof het spoor en bomen geen 'goede buren' meer kunnen zijn in de tegenwoordige tijd. Maar is dat altijd zo geweest, of konden treinen en trams ooit gewoon met hun 'groene buren' naast elkaar bestaan?

Hoeksche Waard - In het boekje 'Stoom tussen de bomen' kijkt auteur Arie Pieters terug op de jaren tussen 1870-1940. Spoor- en tramwegnostalgie blijken in dit boekje zelfs prima samen te gaan met bomennostalgie. Aan de hand van ruim 80 historische foto's laat Pieters de lezers terug in de tijd reizen.

De oude opnamen laten merendeels de periode tussen 1880 en 1925 zien en dan blijkt dat er opvallend veel bomen stonden in de buurt van het spoor en sommige tramstations zelfs helemaal omgeven waren door bomen en groen. Maar niet alleen dat. Ook sommige stationspleinen waren in een aantal steden rijk 'aangekleed' met bomen.

Een deel van de oude foto's laat de RTM stoomtram zien, zowel in de Hoeksche Waard als in steden als Rotterdam en Schiedam. En het fraaie oude station van Dordrecht was rond 1900 aan de voorzijde grotendeels 'omsingeld' door rijen fraaie Hollandse iepen. En toch stoomde de trein ook in de herfst, als de bladeren vielen gewoon door.

Inkoppertje

Auteur Arie Pieters heeft zowel interesse in bomen/natuur als in historie en dan met name de historie van stoomtreinen. Dus was onderzoeken hoe het er vroeger in de buurt van stations en het spoor uitzag qua 'groene' omgeving een klassiek 'inkoppertje'. Voor het samenstellen werden vele honderden oude ansichtkaarten en foto's 'doorgespit' en een selectie van ruim 80 opnamen haalden het boekje.

Te zien zijn de dappere stoomtrammetjes die voor de Tweede Wereldoorlog in vrijwel heel het land reden, soms zelfs onder een tunnel van bomen. En ook een pak sneeuw hield ze niet in de remise.

In 'Stoom tussen de bomen' laat auteur Arie Pieters zien dat bomen en het spoor zo'n honderd jaar geleden zeker nog geen 'vijanden' waren.

Het ruim 100 pagina's tellende boek kost 14,00 euro en is onder meer te bestellen via de webwinkel van Mijnbestseller.nl.
Het boek is uitgegeven via dit 'self publishing platform': www.mijnbestseller.nl. Verder is het te bestellen via fysieke en online boekwinkels.

Meer berichten