Veel gepuzzel, geteken en geschuif, maar wat een super resultaat. Diana Bloemendal fotografeerde een eigentijdse Nachtwacht in de manege. Als ze daar in Amsterdam niet gevoelig voor zijn, ..... (foto: Imadia.nl)
Veel gepuzzel, geteken en geschuif, maar wat een super resultaat. Diana Bloemendal fotografeerde een eigentijdse Nachtwacht in de manege. Als ze daar in Amsterdam niet gevoelig voor zijn, ..... (foto: Imadia.nl)

Wow, een eigentijdse Nachtwacht in ruiterkleding

Oud-Beijerland - Afgelopen weekeinde maakte fotografe Diana Bloemendal deze geweldige foto. Een eigentijdse Nachtwacht met de leden van RV Oud-Beijerland en de instructeurs van Hippisch Centrum Hoeksche Waard. Men had zich goed voorbereid van te voren. Het idee is ontstaan door een wedstrijd die het Rijksmuseum uitschreef ter gelegenheid van de 350e sterfdag van Rembrandt. "Maak een kunstwerk geïnspireerd door Rembrand". (in Het Kompas van woensdag 6 februari staat op pagina 31 een uitgebreid artikel over deze actie). 
'Toen kreeg ik het idee dat het wel leuk zou zijn om de Nachtwacht na te spelen maar dan met mensen in ruiterkleding', legt Diana uit. 'Ik fotografeer veel in de hippische sector en stuurde een berichtje aan Stephanie Bezemer, eigenaar van Hippisch Centrum Hoeksche Waard of ze daar aan mee wilde werken. Ze was meteen enthousiast. Binnen no time was er een lijst van mensen bij elkaar die mee wilden werken.

Diana tekende de Nachtwacht zo goed mogelijk na en gaf elk figuur een nummer. Alle figuranten kregen een nummer, de tekening en een foto van het origineel om zich zo goed mogelijk voor te bereiden. Diana: 'En op zaterdagavond 2 februari legden we papiertjes met nummers in de binnenmanege zodat iedereen zijn plek makkelijk kon vinden. We hingen een groot zwart doek op, stelden lampen op en gingen aan de slag. Daarna bewerkte ik de achtergrond van de foto door het schilderij van Rembrandt in de achtergrond te laten lopen, monteerde er strobalen en staldeuren in en zette hier en daar de puntjes op de i. Maar alle mensen die je in de foto ziet zijn op hetzelfde moment gefotografeerd, die zijn niet los van elkaar gefotografeerd en erin gefotoshopt dus dat is best knap van alle deelnemers.'

Iedereen en vooral Diana vond het erg leuk om te doen. 'Ik ga de foto opsturen naar het Rijksmuseum en als hij niet in prijzen valt heeft iedereen in ieder geval een superleuke foto en herinnering om op terug te kijken in dit Rembrandtjaar', besluit Bloemendal. 'Ik heb er in ieder geval nog meer respect voor Rembrandt door gekregen.'

Meer berichten