Voorganger Enzo Bijl uit Numansdorp is enthousiast en nauw betrokken bij de voorbereidingen van een serie Choral Evensongs in de Lijdenstijd.  (foto: Hans Boutkan)
Voorganger Enzo Bijl uit Numansdorp is enthousiast en nauw betrokken bij de voorbereidingen van een serie Choral Evensongs in de Lijdenstijd. (foto: Hans Boutkan) (Foto: )

'Choral Evensongs raken juiste snaar, letterlijk en figuurlijk'

Kerkgemeenschappen in de Hoeksche Waard organiseren met elkaar een serie Choral Evensongs voor de Lijdenstijd. In de veertig dagen naar Pasen wordt op zeven woensdagen in even zoveel kerken met verschillende koren en voorgangers zo'n Engels avondgebed gebeden.

Hoeksche Waard - De samenwerkende kerken geven hiermee vervolg aan de Choral Evensongs die de afgelopen twee jaar in de Adventsperiode zijn gehouden. "De reacties op deze vieringen waren erg enthousiast, zowel van vaste kerkgangers als gasten, het was een doorslaand succes met volle kerken", vertelt een enthousiaste Elzo Bijl.

Elzo vervolgt: "Choral Evensong is de naam van een kerkdienst in de late middag of avond waarbij het grootste deel van de dienst wordt gezongen. De opzet is steeds gelijk en kenmerkt zich door ingetogen gebed, a capella zang en uitbundige orgelmuziek. De Evensong is afkomstig uit de Anglicaanse kerk maar wordt tegenwoordig in steeds meer kerken in Nederland gehouden. De essentie is dat de schriftlezingen uit de Bijbel aan elkaar worden verbonden door gebruikmaking van het Oude –en Nieuwe Testament waarbij de zang centraal staat. Het bijwonen van de Choral Evensong wordt omschreven als 'horen bij iets groters'. Dit wordt bereikt door de geborgenheid en vertrouwdheid die de Choral Evensong uitstraalt waardoor een grote verbondenheid wordt bereikt".

In de veertig dagen voor Pasen worden de Choral Evensongs gehouden in respectievelijk Numansdorp, Oud-Beijerland, Strijen, Zuid-Beijerland, Puttershoek, Mijnsheerenland en Heinenoord. Aan ieder avondgebed wordt meegewerkt door een koor, organist(en) en twee voorgangers. De koorteksten worden steeds in het Engels gezongen, de lezingen en gebeden zijn in het Nederlands. "Gelet op de uitvoering hebben we geïnvesteerd in de kwaliteit van de muziek, de ensembles en de organisten waarbij de uitvoering van de zang centraal staat. Door deze mooie combinatie wordt bij een ieder, die de Choral Evensongs bezoekt, de snaar letterlijk en figuurlijk geraakt", besluit Elzo enthousiast. Op woensdag 6 maart wordt in de Hervormde Kerk in Numansdorp de eerste van de zeven diensten gehouden. Voorgangers zijn Coen van Alphen en Enzo Bijl. Cantorij 'De Vier Evangelisten' o.l.v. Andre Vis verzorgt de koorzang. Aanvang steeds 19.30 uur. Meer info op Facebook:@EvensongHoekscheWaard.

De Choral Evensongs zijn verder op 13/3 in de Open Hof, Oud-Beijerland, 20/3, Lambertuskerk Strijen, 27/3, Eendrachtskerk Zuid-Beijerland, 3/4, Hervormde kerk Puttershoek, 10/4, Johannes de Doperkerk Heinenoord en 17 april in de Laurentiuskerk Mijnsheerenland.
(tekst: Hans Boutkan)

Meer berichten