Francien en Cor Rijkers coachen en helpen het Eritrese gezin van Semhar en Hagos en hun kinderen. (foto: pr Vluchtelingenwerk)
Francien en Cor Rijkers coachen en helpen het Eritrese gezin van Semhar en Hagos en hun kinderen. (foto: pr Vluchtelingenwerk) (Foto: )

"Ik waardeer nu nog meer hoe goed we het hier hebben"

door Christel Broeders

Francien Rijkers is samen met haar man Cor vanuit de Werkgroep Strijen betrokken bij het Eritrese gezin van Semhar en Hagos. Francien helpt vluchtelingen op weg. "Ik waardeer nog meer hoe goed we het in Nederland eigenlijk hebben."

Strijen - Vluchtelingen op weg helpen in Nederland, dat is waar de Werkgroep Strijen zich voor inzet. De groep vrijwilligers begeleidt circa 40 vluchtelingen in Strijen op weg naar zelfredzaamheid. Eén van hen is Francien Rijkers. In dit artikel vertelt ze er meer over.
Francien: "Onze werkgroep vindt het belangrijk dat vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben zo snel mogelijk thuis raken in ons land, waardoor ze zo min mogelijk afhankelijk van een uitkering worden en een actieve bijdrage aan onze maatschappij kunnen leveren. Je merkt dat veel vluchtelingen dat ook graag willen: de Nederlandse taal leren en aan het werk in Nederland. Zodra een vluchteling(gezin) aan komt in Strijen, koppelen we deze aan een van onze vrijwilligers. De eerste vijftien maanden helpen vrijwilligers van VluchtelingenWerk hen bij huisvesting, maatschappelijke begeleiding, gezinshereniging of bij juridische vragen. Dan bouwen we ook het contact met de vluchteling op en kijken we samen met VluchtelingenWerk welke ondersteuning nog meer nodig is. Daarna helpen wij de vluchtelingen verder op weg bij praktische zaken of problemen. We proberen hen daarbij zoveel mogelijk te begeleiden naar zelfredzaamheid."

Francien en Cor begeleiden onder andere al 2,5 jaar een Eritrees gezin: Hagos, Semhar en hun vier kinderen. Francien: "Eén keer per week ga ik naar hen toe om te kijken of alles goed gaat. Ze zijn altijd heel blij en gastvrij als ik langs kom. Ik probeer ze natuurlijk wel zoveel mogelijk dingen zelf op te laten lossen. Onlangs belde Semhar mij dat hun toilet kapot was. "Probeer zelf naar de woningstichting te bellen en je kunt dit zeggen", heb ik haar toen verteld. Dat heeft ze toen gedaan. Een volgende keer kan ze het helemaal zelf." Het werk biedt veel voldoening: mensen helpen die hier nieuw en vreemd zijn. Ook hoor ik door mijn contact met vluchtelingen soms hoe verschrikkelijk het in een ander land kan zijn. In Eritrea hebben mensen bijvoorbeeld geen vrijheid, het wordt ook wel het Noord-Korea van Afrika genoemd. Eigenlijk ben ik daardoor nog meer gaan waarderen hoe goed we het hier in Nederland hebben, ook al is er hier ook weleens wat."

Werkgroep wil versterking
De Werkgroep Strijen bestaat uit vrijwilligers die vast contactpersoon zijn of helpen als begeleider bij doktersbezoek, taalcoach of klusjesman. Geïnteresseerd om mee te helpen? Neem contact op met francienrijkers@upcmail.nl, w.leunis@chello.nl of hans_kellen@hotmail.com.

Meer berichten