Met hulp van de kleinkinderen maakt Adri het bijzondere boek open. Een overzicht van 25 jaar dirigentschap. (foto: André van de Graaf)
Met hulp van de kleinkinderen maakt Adri het bijzondere boek open. Een overzicht van 25 jaar dirigentschap. (foto: André van de Graaf)

Adri Poortvliet krijgt stijlvol afscheid vol verrassingen

Dat je als dirigent niet altijd de touwtjes in handen hebt, heeft Adri Poortvliet zaterdag 16 maart ervaren. In het diepste geheim was door het Christelijk Hoekschewaards Mannenkoor, samen met familie en muzikale vrienden, een afscheidsmiddag voor de Puttershoekse musicus georganiseerd. Hij rolde van de ene verrassing in de andere.

Zuid-Beijerland - Met een gloedvol Kerstconcert nam Poortvliet in december voor het publiek afscheid als dirigent van zijn Hoekschewaardse mannen waarvan hij precies 25 jaar dirigent was. Het bestuur beloofde hem op een later moment een 'passend afscheid'. Daar werd goed over nagedacht en men kwam uit op een informele afscheidsmiddag in de Zuid-Beijerlande Eendrachtskerk. Natuurlijk met zijn koor, familie en muzikale vrienden.

Alleen: hoe ontvoer je het slachtoffer zonder argwaan? Welnu, daar heb je dochters voor. Pa diende al weken vooraf deze middag vrij te houden voor een concert in het Amsterdamse Concertgebouw. 'Maar eerst moesten we nog even langs Konijnendijk in Zuid-Beijerland, want er was iets met m'n kostuum', vertelde Poortvliet, 'ja ja, en dan zit je ineens in de Eendrachtskerk.' Om er direct met z'n bekende humor aan toe te voegen: 'Nou, het valt niks tegen.'
Gezeten tussen kinderen en kleinkinderen hoorde de afgezwaaide dirigent met genoegen dat z'n mannen het zingen onder z'n opvolger Lennart Knops nog niet verleerd zijn. Bevriende musici als Martin Mans, André van Vliet, Joël Terdu, Maria Knops en André de Jager lieten zich eveneens horen op orgel, piano en harp, net als dochter Renate op dwarsfluit.

'Het is eigenlijk je eigen schuld dat het geheim gebleven is', grapte voorzitter Leo Kleywegt. 'Op repetities riep je nogal eens: mannen hou nou eens je mond. Nou, dat hebben ze gedaan.' Er is veel foto- en persmateriaal van 25 jaar mannenkoor en daar is met zorg een lijvig document van samengesteld. Bovendien hebben alle leden een korte persoonlijke boodschap geschreven. Het resultaat, een prachtig boek, kreeg Poortvliet aangeboden. Hij toonde zich er zeer verguld mee. 'Ik vond het heel bijzonder vanmiddag, geweldig,' sprak Adri in een kort dankwoord, 'ik heb altijd met veel plezier met deze mannen gewerkt. Je maakt de keus een keer te stoppen en dat is gelukkig goed opgepakt. En: ik hou u in de gaten, het eerstvolgende concert op 18 mei in dezelfde Eendrachtskerk staat genoteerd.'

Aansluitend was er een koud buffet in de Eendrachtshoeve waar in een gemoedelijke sfeer herinneringen en anekdotes werden opgehaald. En wie de persoon in kwestie een beetje kent weet dat dat er heel wat zijn.
(tekst: Conno Bochoven)

Meer berichten