OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opening tentoonstelling Kind onder Vuur

'Kind onder Vuur' van het Rode Kruis

Oud-Beijerland – Maandagochtend 8 april heeft wethouder Paul Boogaard de tentoonstelling 'Kind onder Vuur' officieel geopend door letterlijk de stekker in het stopcontact te steken. Een klein gezelschap van genodigden was vroeg aanwezig in de bibliotheek van Oud-Beijerland om de start van deze indrukwekkende tentoonstelling bij te wonen. Ook de leerlingen van het Anker uit Heinenoord zijn die ochtend vroeg op de fiets gestapt om naar de Lindenhoeve te fietsen.

Na vele successen door het hele land, is nu ook het Rode Kruis Hoeksche Waard aan de beurt om de tentoonstelling te mogen presenteren aan leerlingen van groep 7 t/m de brugklas. Het Rode Kruis geeft alle scholen in de Hoeksche Waard de kans om kosteloos aan deze indrukwekkende en interactieve tentoonstelling deel te mogen nemen. Zo waren maandag groep 6/7/8 van Het Anker uit Heinenoord en groep 7/8 van De Eendracht uit Zuid-Beijerland de eersten die de tentoonstelling bezochten.

De expositie vertelt de verhalen van Farah, Vian, Angie en Otim.
Farah's huis in de Palestijnse gebieden werd verwoest en nu woont ze in een container. Vian moest vluchten omdat raketten 's nachts ontploften in haar Syrische wijk. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft als kleine jongen uit Oeganda jarenlang door de jungle getrokken. Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat – is te ervaren in de tentoonstelling met herkenbare video's, verrassende en actieve spellen, en persoonlijke dilemma's. Dat 'Kind onder Vuur' indrukwekkend is, wordt duidelijk als we de kinderen er vandaag achteraf over horen praten. Esmee: 'Ik was onder de indruk van Angie toen ik hoorde dat ze de lucht in vloog en dat de moeder van Otim verkocht werd.' En Rosanne: 'Ik vond het indrukwekkend dat er 40 mensen in een kelder zaten!"

Wethouder Boogaard vertelde bij de opening van de tentoonstelling dat we het ons niet dagelijks beseffen, maar dat leven in vrede niet vanzelfsprekend is. Dat oorlog vaak ver weg lijkt, maar als we de krant openslaan we toch geconfronteerd worden met aangrijpende beelden en verhalen die zich vandaag de dag afspelen. Juist daarom organiseert het Rode Kruis in samenwerking met Bibliotheek Hoeksche Waard deze tentoonstelling, om kinderen op een speelse manier bewust te maken over leven in oorlog en dat vrede niet zo vanzelfsprekend is.

De tentoonstelling staat tot 10 mei in de Lindenhoeve Oud-Beijerland en er zijn nog een aantal plekken vrij voor basisscholen. Tijdens de meivakantie is de tentoonstelling open voor publiek op 23, 24 en 25 april. Voor informatie mail naar arotmans@rodekruis.nl of houd facebook in de gaten.

Meer berichten