Bloemen bij het nieuwe oorlogsmonument De Traan in Westmaas. (foto: Conno Bochoven)
Bloemen bij het nieuwe oorlogsmonument De Traan in Westmaas. (foto: Conno Bochoven)

Veel belangstelling op Dodenherdenking

Hoeksche Waard - Zaterdagavond 4 mei is op acht plaatsen in de Hoeksche Waard Dodenherdenking gehouden. In Westmaas voor het eerst, bij het monument De Traan naast de Dorpskerk. Dat is vorig jaar onthuld. Voorafgaan was er een bijeenkomst in de kerk. Daar voerden diverse mensen het woord, zoals VVD-raadslid Arnold de Man. Namens de gemeenteraad was ook Piet Westdijk (PvdA) aanwezig. Hij sprak na afloop van een waardige herdenking. 'En ik vond het mooi dat er zoveel mensen aanwezig waren.' 

Er was muziek van Fauré en het thema uit Schindler's List, gespeeld door Wim van Herk op piano en Bob van der Ent, viool. Ook J. Kolff voerde het woord, als familielid van de bekende verzetsstrijder Johannes Kolf. Leerlingen van de basisscholen droegen een gedicht voor. Aansluitend  werden er heel veel bloemen bij De Traan gelegd en blies Esther van der Mark The Last Post, gevolgd door de twee minuten stilte.
Daarna ging de stoet naar de algemene begraafplaats waar schoolkinderen herdenkingskaarsen aanstaken en neerzetten bij de drie oorlogsgraven. De bijeenkomst werd afgesloten in gebouw De Munnik.
Het was voor het eerst dat er een eigen herdenking in Westmaas werd gehouden. Voorheen gebeurde dat bij het monument 'Moeder' in Heinenoord.    

Bij de herdenking was mevrouw Jopie van Etten aanwezig, dochter van Jaap van Etten. Hij werd op 4 mei 1945, vlak voor de bevrijding dus, doodgeschoten door dronken Duitse soldaten. Ook Johan van Aken uit Heinenoord kwam om door de kogels op de Hoflaan in Mijnsheerenland. De mannen begaven zich uitbundig op straat, in de veronderstelling dat de oorlog al was afgelopen. Van Etten ligt begraven op de begraafplaats in Westmaas. Zijn vrouw was zwanger en een maand na dit drama kwam dochter Jopie ter wereld. Ze heeft haar vader dus nooit gekend. 'Het is heel tragisch, om zo kort voor het einde van de oorlog om het leven te komen. In onze familie is 4 mei mede om die reden dus altijd een heel speciale dag', vertelt ze na afloop van de herdenking. Ze woont al jaren in Lopik, is getrouwd en kwam heel graag naar Westmaas voor dit bijzondere moment, samen met kinderen en kleinkinderen. 'Ik was vorig jaar bij de  onthulling van het monument De Traan', vervolgt ze, 'ook daar staat de naam van mijn vader op. Hij staat op twee oorlogsmonumenten, ook op monument 'Moeder' bij Heinenoord. Ik vond het een erg mooie herdenking vanavond. En ik ben blij dat we op zijn graf een kaars hebben kunnen zetten. Ik ben blij in Westmaas geweest te zijn en zal de organisatie nog complimenteren. Het was echt een mooie herdenking.' Jopie is vernoemd naar haar vader (Jacob) én de bekende verzetsstrijder Johannes Kolf, die uit Westmaas kwam. 'Misschien had ik eigenlijk een jongen moeten zijn', glimlacht ze. 

De laatste tien jaar is de belangstelling voor de Dodenherdenking op 4 mei in vrijwel het gehele land groeiende. In 's-Gravendeel is dat niet  anders. Bij de bijeenkomst op de oude begraafplaats, waar de kranslegging plaatsvond, was maar net genoeg ruimte voor alle, circa 500 deelnemers aan de plechtigheid.

(tekst en foto's: Conno Bochoven en Arie Pieters)

Meer berichten