Sponsorfietstocht voor de Tour du ALS

Fietsen om geld bij elkaar te brengen voor onderzoek naar ALS en PSMA. Dat is het doel van de Cavent-fietstocht op 25 mei. Op die dag fietsen tientallen mensen heen en weer tussen Strijen en Numansdorp. Een afstand van 21 kilometer, precies de afstand ook van de Tour du ALS waarbij 21 kilometer de Mont Ventoux op wordt gefietst. 

Het doel is mooi, de aanleiding veel minder. Jan Windey, jarenlang directeur van Cavent en inwoner van de Nieuwendijk, weet sinds een half jaar dat hij PSMA heeft. Die ziekte is verwant aan ALS, de verschijnselen zijn hetzelfde. Geleidelijk vallen al je spieren uit. Ook bij Jan Windey is dat het geval. Lopen gaat hem nu al heel moeilijk af. Het zit niet in zijn aard om bij de pakken neer te gaan zitten dus ook nu niet. Daarom gaat Jan meedoen aan de Tour du ALS. Dat is te vergelijken met de Alp d'Huzes die de meeste mensen wel kennen, alleen gaat het hier om ALS en PSMA in plaats van kanker en wordt niet de Alp d'Huez beklommen maar de Mont Ventoux.

Zelf fietsen lukt overigens niet meer. Daniël van der Heiden, fanatieke fietser uit Zuid Beijerland, fungeert als motor van de duo-fiets waarmee ze samen die kale berg op zullen fietsen. Er zijn al flink wat acties opgezet om sponsorgeld voor de tocht van Jan en Daniël bij elkaar te brengen. "Natuurlijk vonden wij ook dat we wat moesten doen" vertelt Marion Barendrecht van Cavent. "Daarom organiseren we de fietstocht op 25 mei, een paar dagen voor de echte Tour du ALS." Barendrecht rekent op veel deelnemers van Cavent maar hoopt ook dat er veel andere Hoeksche Waarders zijn die willen fietsen voor het goede doel. "Iedereen weet inmiddels wel wat ALS is en dat dat een vreselijke ziekte is. Je verbaast je er ook over dat je er over vertelt hoeveel mensen er wel iemand uit hun omgeving kennen die er door getroffen worden. Die hoef je niet uit te leggen dat er nog helemaal niets tegen te doen is en dat onderzoek hard nodig is."

Er is een mooie route uitgezet door de Ambachtsheerlijkheid en het Oude land van Strijen, zo uitgekiend dat precies de 21 kilometer wordt volgemaakt. Er kan op twee plekken worden ingeschreven en gedoneerd. De ene is bij Cavent in de Gruttostraat in Strijen (waar op dat moment ook de Gruttomarkt plaats vindt), de andere bij Cavent in de Kwartelstraat in Numansdorp. Het inschrijfgeld is €15,- en dat gaat volledig naar het ALS-fonds voor onderzoek. Daarvoor krijg je dan weer wel een lunch. "Dat is ook best wel weer mooi" legt Barendrecht uit" Toen we vertelden van deze tocht stonden zorgcentrum Heemzicht en de familie Doolaard van de groentewinkel in Zuid Beijerland gelijk op om daarvoor gratis en voor niks de spullen te leveren."
Vooraf inschrijven is wenselijk via: info@cavent.nl maar wie op het laatste moment besluit om toch maar deel te nemen is zeker welkom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden