Duikvlucht, kunstwerk van Aris Roskam.
Duikvlucht, kunstwerk van Aris Roskam.

Aris Roskam exposeert in Museum Hoeksche Waard


Heinenoord - Aris Roskam, wereldberoemd in de Hoeksche Waard, toont deze zomer zijn werken in Museum Hoeksche Waard, van 8 juni tot en met 6 oktober. Aris noemt zichzelf een alleskunner hij maakt schilderijen beelden, bewegers, voer- en vaartuigen.  "Waar gaat het leven over? Eigenlijk gaat het leven toch nergens over?" Hij neemt het allemaal niet te serieus.

Aris Roskam (1947) uit Strijen maakt kunst met humor. En wel in vier soorten: De bewegers, de witgoed-afdeling, gewone schilderijen en de voer- en vaartuigen. Zijn opleiding als vliegtuigbouwkundige is in veel van zijn werken terug te zien. Vaak bewegen zijn kunstwerken, hetzij op stroom, hetzij op windenergie, hetzij met elastiekjes, en hij maakt er zelf filmpjes bij die de werking ervan uitleggen. Dat is wellicht iets dat hij van zijn werk als natuurkundeleraar heeft overgehouden: toelichten, uitleggen en altijd met gevoel voor humor.

Dat Aris Roskam de wereld met humor bekijkt, wil niet zeggen dat er geen boodschap of verhaal in zijn werk zit. Al zijn werken hebben juist een concreet doel en zijn niet gemaakt voor de eigen interpretatie of het gevoel van de kijker. Als een werk beweegt moet het zijn energie uit de omgeving halen en bij voorkeur door wind of zonnewarmte voortgestuwd worden. Soms moet de kijker zelf aan de slag door op een knop te drukken of door de boodschap letterlijk van het doek af te lezen.

Dreigende wolken komen in veel van zijn werken voor. Hij is altijd met vliegen bezig, voor hem zijn wolken een gevaar. Er komt iets aan en dat kan ook uit de schoorsteen komen. Aris probeert een realiteit te maken die bij nader inzien niet aanwezig is. Je moet goed kijken. Denk niet dat je ziet wat je ziet! Hij is voortdurend bezig met moppen. Hij heeft een enorme verzameling van strips, comics. Daar is hij helemaal weg van, diepzinniger dan de meeste mensen zien.  

 

Meer berichten