Jubilarissen bij Kunstmin.
Jubilarissen bij Kunstmin. (Foto: Jan Schoonakker)

Geslaagd en 'koninklijk' eeuwconcert Kunstmin

STRIJEN - Zangvereniging Kunstmin uit Strijen heeft afgelopen zaterdag 18 mei haar 100-jarig bestaan gevierd. Het "Eeuwconcert" van het openbaar gemengde koor vond plaats in de grote zaal van Dorphuis Streona, in samenwerking met hoboïste Yta van der Zwaag en fanfare T.A.V.E.N.U. uit Schenkeldijk. Hiermee kwam anderhalf jaar van intensieve voorbereiding samen in een gevarieerd en geslaagd muziekspektakel dat ook nog eens een koninklijk tintje kreeg.

Kunstmin trapte verrassend af door, onder begeleiding van de fanfare, het lied Conquest of Paradise zingend de zaal te betreden, op weg naar het podium. Voorzitter Riet van Antwerpen verwelkomde het publiek in de uitverkochte zaal en zette Hetty Bervoets in het zonnetje met haar 55-jarig lidmaatschap.

Daarna was het de beurt aan de 4 jubilarissen: John Kranenburg (penningmeester) en Annie Lubbelinkhof ontvingen een zilveren speld voor 25 jaar zingen, daarna kregen Riet van Antwerpen (voorzitter) en Carla Huisman (secretaris) een gouden speld uitgereikt voor hun 40-jarig jubileum.

Koninklijke erepenning

Loco-burgemeester Joanne Blaak-van de Lagemaat uitte haar lof over het koor vanwege haar maatschappelijke belang en de muzikale, verbindende rol die het speelt in de regio. Het staat bekend om haar gevarieerde en brede repertoire: "van House tot Strauss en alles wat daartussen ligt. Iedereen voelt zich er thuis". Dit werd tot grote verrassing en trots van de leden dan ook beloond met een koninklijke erepenning; een onderscheiding die niet zomaar wordt toegekend. Met recht een kroon op het 100-jarig bestaan van Kunstmin.

Na het speciaal geschreven "Eeuwlied" te hebben gezongen, begon het echte werk, het concert, Onder strakke en enthousiaste begeleiding van Dirigent Sjoerd van der Zwaag en pianist Rens van Rossum volgde een afwisselend en sterk optreden van de zichtbaar genietende koorleden, waarbij musical-hits (Memory, Bring Him Home), licht klassieke stukken (The Linden Tree, Slavenkoor) en Kunstmins favorieten als Tiebe Paiom, Halleluja en de Ramses-medley de zaal beroerden en zo nu en dan uit volle borst mee lieten zingen. Lady-speaker Petra vervulde haar rol met verve.

Ook TAVENU liet zich van haar beste kant horen en speelde klassiekers als The Rose en Duet uit de Parelvissers onder leiding van dirigent Leo Simons. Bij de gezamenlijke afsluiter "de Jantjes" kwam het publiek helemaal los.

Kunstmins toegift, de Boudewijn de Groot-medley, maakte het geslaagde eeuwfeest compleet.

Meer berichten