Zonder paarden geen paardenmarkt. Foto: Johan 't Hooft
Zonder paarden geen paardenmarkt. Foto: Johan 't Hooft (Foto: )

Drukke week Numansdorp: de paarden staan al te trappelen

Numansdorp - Het wordt lekker druk in Numansdorp volgende week, met als hoogtepunt natuurlijk de Buitensluisse Paardenmarkt op woensdag 12 juni.

De doorkomst van de Roparun wordt verwacht op maandag 10 juni tussen 09.00 en 16.00 uur. Min of meer tegelijkertijd van 11.00 tot 18.00 uur vindt de 37e wielerronde voor het District Kampioenschap Zuid-Holland plaats. Er is dus genoeg te beleven voor sportliefhebbers en fans om de sporters aan te moedigen op tweede pinksterdag. Op woensdag 12 juni staat de traditionele Buitensluisse Paardenmarkt alweer op het programma. De dag van gezelligheid en leuke ontmoetingen, met natuurlijk ook aandacht voor de edele viervoeters.

Vele bezoekers en inwoners weten de grote goederenmarkt, met zo'n 400 kramen in het centrum van het dorp van de Hallinxweg tot de Molendijk te waarderen. De markt biedt voor elk wat wils, zeker voor vaderdag op zondag 16 juni is best wat te vinden. De jaarlijkse paardenmarkt is bij uitstek geschikt om oude kennissen, vrienden en familie te ontmoeten en even bij te praten. Van 's morgens heel vroeg tot ongeveer twaalf uur zijn de paarden en pony's te bewonderen in de Kerk- en Torenstraat. Kinderen kunnen zelf een ritje maken op hun favoriete pony. De samenwerking met Fjordenstal Sandeehoeve uit Goudswaard met Klaas en Ineke Aantjes is al enige jaren succesvol.

Ook dit jaar zijn er weer demonstraties met Fjordenpaarden met spelonderdelen zoals stoelendans, vlaggenrace, kür op muziek, waterestafette en natuurlijk het vliegend tapijt voor de durfallen onder de bezoekers. De Fjordenpaarden zijn te vinden naast de dorpskerk en treden op tussen 10.00 en 15.00 uur. De meerkamp voor de ruiters en hun paarden wordt opgedragen aan Piet van Roon, hij overleed vorig jaar augustus. Piet van Roon, ook wel Mister Paardenmarkt genoemd, heeft zich jarenlang succesvol ingezet om zoveel mogelijk paarden naar de markt te krijgen. Zijn dochter Jolanda de Romph verricht de prijsuitreiking om 15.00 uur. Dick Holster heeft zijn taken overgenomen. In de Kerkstraat strijken dit jaar diverse kunstenaars neer om hun artistieke werk tentoon te stellen en te verkopen. In de Hoekstraat staan beoefenaars van ambachtelijke beroepen zoals stoelen matten, hout snijden/draaien, kaarsen maken, glas graveren en nog veel meer.

Voor jongelui is er natuurlijk de kermis op de Zomp, het Flohilplein en de dorpshaven om zich uit te leven. Uiteraard ontbreken de botsauto's, de rupsbaan en diverse behendigheidsspellen niet. Eten en drinken is overal te koop en Stichting Buitensluisse Paardenmarkt hoopt dat de nieuwe haring te koop zal zijn tijdens de paardenmarkt. De Stichting heeft dit jaar helaas ook afscheid moeten nemen van een bestuurslid, Henk Nouwen. Met zijn enthousiasme en kennis van de horeca was Henk een gewaardeerd bestuurslid.

Een primeur tijdens de paardenmarkt is de samenwerking van meervoudig nationaal kampioen oliebollenbakker Richard Visser met Dorus de Boeck, geen onbekende in de Hoeksche Waard. De Boeck en zijn vrouw Ank staan al jaren op de paardenmarkt met hun draaimolen. In de winter staat familie De Boeck met hun oliebollenkraam in Oud-Beijerland. Door het samenwerken en uitwisselen van elkaars recepten, zijn deze vakfanaten tot een waanzinnig lekker resultaat gekomen. Oliebollen en aanverwante lekkernijen zijn te verkrijgen tegenover het Flohilplein aan de Voorstraat. De stek waar familie Visser al decennia lang te vinden is.

Parkeren

Parkeren voor de Paardenmarkt kan woensdag 12 juni bij voetbalvereniging NSVV aan de Beneden Molendijk en aan de Buttervliet in Numansdorp. Let op aanduidingen van verkeersmaatregelen, of nog beter, kom op de fiets of met het openbaar vervoer.

(tekst: Alie 't Hooft)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden