Voor hun koelbloedig en doortastend optreden heeft hun vriend Thomas Edelman een ernstig ongeluk met de scooter overleefd. Ze werden vorige week in het zonnetje gezet. (foto: A. van Rossum)
Voor hun koelbloedig en doortastend optreden heeft hun vriend Thomas Edelman een ernstig ongeluk met de scooter overleefd. Ze werden vorige week in het zonnetje gezet. (foto: A. van Rossum) (Foto: AvRossum)

'Deze helden hebben Thomas gered'

Tijdens de vakantie op Kos raakte Thomas Edelman (20) vorig jaar bij een scooterongeluk ernstig gewond. Zijn vier vrienden Lars van der Heiden (19), Maikel den Tuinder (20), Thomas Verbaas (19) en Milan Krab (18) traden snel en handelend op. Dat heeft vrijwel zeker z'n leven gered. Vorige week werden de vier gehuldigd.

Maasdam - In het gemeente huis reikte burgemeester Govert Veldhuijzen namens Stichting Carnegie Heldenfonds loffelijke getuigschriften en herinneringsgeschenken uit aan de vier. Thomas en vader Jeroen Edelman zijn de vrienden enorm dankbaar en hebben de heldendaad aangemeld bij de Stichting.

Thomas overkwam op het Griekse eiland een bizar ongeluk. Bij het wegrijden op de scooter bleef het gas hangen, schampte Thomas een auto, ketste de weg over, schampte een andere scooter en viel door een ruit. Daarbij doorboorde een stuk glas zijn linker bovenarm/oksel. Het glas heeft de slagader en zenuw finaal doorgesneden. Hierdoor verloor Thomas veel bloed.

Zijn vrienden hebben direct zonder aarzelen gehandeld: Met een T-shirt de arm afgebonden en het bloeden zo veel mogelijk proberen te stoppen. Daarnaast probeerden zij auto's te laten stoppen om hun vriend direct naar het ziekenhuis (meer een dokterspost) te vervoeren. Dat lukte dankzij Nederlandse toeristen met een huurauto. In de operatiekamer, heeft één van hen nog ruim 50 minuten de arm van Thomas moeten afbinden, terwijl artsen bezig waren met Thomas.

Thomas heeft in totaal tussen de 2 en 3 liter bloed verloren bij het ongeluk, tijdens het vervoer en het stabiliseren en was in shock. Na stabilisatie is hij naar een ziekenhuis in Athene overgevlogen. Daar heeft men in een 8 tot 9 uur durende operatie in 3 teams geopereerd en werd o.a. een bloedvat uit zijn been getransplanteerd naar zijn oksel/bovenarm en een zenuw aan elkaar genaaid. Eén van de vrienden is meegevlogen naar Athene en hield de ouders van Thomas op de hoogte. Diens vader vloog direct naar Athene.

Iedereen die het meegemaakt heeft is ervan overtuigd: dankzij de onvoorwaardelijke vriendschap en het zonder aarzelen handelen, leeft Thomas nu nog. De jongens hebben ondanks hun jeugdige leeftijd (toen 18/19 jaar) heel volwassen en doortastend opgetreden. Want de traumatische ervaringen zijn niet niks: ongeluk zien gebeuren, een vriend bijna zien doodbloeden en lang wachten in onzekerheid. Vader Edelman: "Zonder deze helden hadden Thomas en ik niet naast elkaar in het vliegtuig naar Nederland kunnen terugkeren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden