Suze Groeneweg lezing door 2e Kamerlid PvdA

Heinenoord - Tweede-Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) houdt op vrijdag 28 juni om 19.00 uur de Suze Groeneweg lezing in Museum Hoeksche Waard. Deze lezing is een jaarlijks terugkerend initiatief van D66 en de PvdA in de Hoeksche Waard.

Raadslid Miranda den Tuinder (D66) en burgercommissielid Olga Batglia (PvdA) organiseerden vorig jaar de eerste lezing, die werd gegeven door Tweede-Kamerlid Salima Belhaj (D66), ter afsluiting van de Suze Groeneweg Campagne.

Het was in 2018 100 jaar geleden dat Suze Groeneweg, afkomstig uit Strijensas, voor de SDAP (later werd dat de PvdA) als eerste vrouw in de geschiedenis in de Tweede Kamer kwam. Dat was op basis van het passief kiesrecht. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen actief kiesrecht kregen.

Suze Groeneweg werd in 1875 geboren in het gezin van een landarbeider en een winkelierster. Tegen de tijdgeest in stuurde moeder Groeneweg haar kinderen naar school. Suze werd onderwijzeres, lid van de bond van onderwijzers en van de SDAP. Zij kreeg bij haar verkiezing tot Tweede-Kamerlid ook 519 stemmen van mannen. Zij is een van de boegbeelden die dit jaar worden geëerd.

Als politiek actieve vrouwen zijn Miranda den Tuinder en Olga Batglia trots op de uitzonderlijke wijze waarop Suze Groeneweg zich heeft ingezet voor de rechten van de vrouw, voor gelijkheid en voor haar medemens. ,,De Suze Groeneweg lezing is een eerbetoon aan deze opvallende, onzichtbare, grootse kleine heldin'', zeggen zij.

In principe is de lezing alleen bedoeld voor vrouwen, die zich tot 27 juni kunnen aanmelden bij olga.guttenberg@gemeentehw.nl of miranda.dentuinder@gemeentehw.nl. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers. Deelname aan broodmaaltijd is gratis.

De bijeenkomst begint om 17.45 uur in Museum Hoeksche Waard, locatie boerderij Oost-Leeuwenstein (Dorpsstraat 13 in Heinenoord). Daar is ook een rondleiding met extra aandacht voor Suze Groeneweg over wie een kleine expositie is. Dan is er een korte wandeling naar de locatie Hof van Assendelft (Hofweg 13) met de maaltijd en de lezing. Om plus minus 19.30 uur is er een gesprek met Kirsten van den Hul en een panel van maatschappelijk actieve vrouwen. De bijeenkomst duurt tot 21.30 uur.

Meer berichten