Marlene Bakker uit Groningen is in Oost-Nederland een sensatie en komt nu voor het eerst naar het westen.
Marlene Bakker uit Groningen is in Oost-Nederland een sensatie en komt nu voor het eerst naar het westen. (Foto: www.Kamfoor.nl)

Tien jaar theater op Tiengemeten

Tiengemeten - Tien jaar theater op Tiengemeten. Er komen weer een paar bijzondere optredens aan. Kaarten zijn al te bestellen. 

Het wintertheater op Tiengemeten bestaat tien jaar. Op 24 januari 2010 ging het theater op het eilandje in het Haringvliet van start met een voorstelling van Joris Linssen & Caramba. Precies 10 jaar (en 2 dagen) later komt Joris Linssen terug om het jubileum onvergetelijk te maken. Trouwe bezoekers van het wintertheater van Herberg Tiengemeten mochten voorinschrijven op deze speciale voorstelling, maar er zijn nog kaarten voor wie niet te lang wacht… Naast deze jubileumshow biedt het tiende jaar van het wintertheater een programma met cabaret, nieuw talent en meer oude bekenden.

In de categorie bekend talent valt zanger/hertaler Jan Rot die eerder de jaren '70 en '80 behandelde en nu een voorstelling heeft gemaakt over de jaren '90. Hans Oosterhof van Herberg Tiengemeten: ,,Jan begint met nieuwjaarsmorgen 1990 en eindigt met aftellen voor het millennium. Kerst 1994 is het pauze." De 'koning van de Hertaling' waagt zich dit keer aan vertalingen van hits van Nirvana en U2, Elton John en zelfs aan de tranentrekker uit de film 'Titanic'. Uiteraard komen ook weer eigen muzikale 'hoogtepunten' en vrolijke en vooral maffe verhalen uit die tijd aan bod. Jan Rot is 8 december op Tiengemeten.

Oudejaarsconference

Het theaterseizoen op Tiengemeten gaat op 3 november van start met een oudejaarsconference van Rob Scheepers. Dat is inderdaad wat vroeg, maar de Brabander speelt zijn oudjaar-voorstelling in december nu eenmaal wekenlang in uitverkochte theaters dichtbij huis, met als finale een serie voorstellingen in de schouwburg van Eindhoven. Wie de nieuwjaarsconference 'Opgescheept' najaar 2015 in de herberg heeft meegemaakt, weet dat Rob Scheepers niet veel stiltes laat vallen. Hoogstens een paar seconden na de zoveelste lachsalvo. Want daar grossiert hij in. De conference van dit jaar heet 'Scheepers checkt uit'.

Sensatie uit Groningen

In het tiende Tiengemeten theaterjaar hebben de uitbaters van de herberg het zich gepermitteerd twee onbekende Nederlandse talenten uit te nodigen waar ze zelf dol op zijn: VanWyck op 24 november en Marlene Bakker op 15 maart 2020. ,,Het zijn twee totaal verschillende zangeressen, maar ze weten je beiden rechtstreeks in je hart te raken. We wilden dit keer niet de gemakkelijke weg kiezen, maar twee shows aanbieden die, zo is onze verwachting, de bezoekers in positieve zin nog lang zullen heugen."

Marlene Bakker is in het oosten van ons land al twee jaar een sensatie. Het westen moet nog worden gewonnen. Haar eerste theatertournee heeft dan ook maar één show ten westen van Utrecht. Op Tiengemeten… De Groningse wordt in de noordelijke provincies als 'de nieuwe Ede Staal' beschouwd. Deze vroeg overleden zanger was eind vorige eeuw een legende in Groningen en is dat nog steeds. Marlene Bakker zingt ook in het Gronings, maar weet daarmee ook een jonger publiek te boeien. Net als bij Daniël Lohues of Rowwen Hèze, weet Bakker een streektaal universeel te maken. Je verstaat en begrijpt niet elke uitdrukking, maar dat maakt het eigenlijk nog mooier.

Het andere relatief onbekende talent is VanWyck, de band van zangeres Christine Oele. VanWyck schrijft volstrekt tijdloze muziek. Haar warme stem, sterke teksten en sfeervolle folk werden juichend onthaald door de landelijke muziekpers toen haar cd 'An Average Woman' vorig jaar uitkwam. Vier ballen in NRC, 5 sterren in het AD en De Volkskrant. Ze werd "de grootste muzikale openbaring van eigen bodem in jaren" genoemd en vergeleken met meesters uit het genre zoals Leonard Cohen, Joni Mitchell en Damien Rice. VanWyck maakt geen standaard singer-songwriter liedjes. Oosterhof: ,,Ze verdient een podium in de Hoeksche Waard."

Speciale gebouwen

Dat podium wilde zanger JW Roy al jaren bestijgen, maar het lukte de herberg en de befaamde muzikant steeds maar niet om een gezamenlijke datum te vinden. Vooral ook omdat Jan Willem Roy vaak en lang in Amerika is. Het toeval wil dat JW Roy begin 2020 bewust een korte tournee heeft gepland in gebouwen die van zichzelf geen theater of concertzaal zijn: kerken, boerderijen, fabriekshallen. Gebouwen met een verhaal, een geschiedenis, een karakter. De herberg mocht ook in dat rijtje en daarom is JW Roy 16 februari 2020 'eindelijk' op Tiengemeten. JW Roy is een country/Americana-man pur sang. De afgelopen 20 jaar maakte Roy elf albums in het Engels, Nederlands en Brabants. Hij schreef daarnaast mee aan enkele grote hits van artiesten als Diggy Dex ('Treur Niet / Ode Aan Het Leven') en Guus Meeuwis, trad op voor de Koning en deed enkele mooie projecten met wielrennen als thema.

Echt eiland

De herberg haalde 10 jaar geleden het theater naar de Hoeksche Waard als winterse aanvulling op het Bram Rosa-festival en de voorstellingen van theatergroep Mask. ,,We wilden met regelmaat cabaret-, toneel- en muziekvoorstellingen brengen en dat sloeg meteen aan." Sindsdien is het aanbod ook elders in de Hoeksche Waard gegroeid met o.a. comedy-nights in Partycentra en unieke huiskamerfestivals zoals Beijers-Binnen. „Er is een markt voor, ondanks het brede theateraanbod in Rotterdam en Dordrecht."

Volgens de herbergier is de plek ook een van de pijlers van het succes. Je wordt vanaf de Hitsertse Kade overgevaren naar een echt eiland en je zit in een intieme zaal met maximaal 100 toeschouwers zodat je de artiesten ongeveer letterlijk in de ogen kunt kijken. ,,De artiesten vinden Tiengemeten vaak ook heel speciaal. En dat schept weer een band met de mensen die soms door weer en wind naar hen komen kijken en luisteren."

Na de voorstelling op zondagmiddag vaart de salonboot degenen die niet blijven eten weer naar de Hitsertse Kade. Ongeveer de helft van de theatergangers kan blijven eten en gaat na het diner rond 19.00 uur weer naar de vaste wal.

De kaartverkoop voor het wintertheater is uitsluitend via de website

https://www.herbergtiengemeten.nl/cultuur

(Informatie over de voorstellingen is te vinden onder de knop hoofdstuk Cultuur) 

Meer berichten