Een rally in Polen. (Foto: Dutch Rally Press – Niels Hatzman)
Een rally in Polen. (Foto: Dutch Rally Press – Niels Hatzman) (Foto: Dutch Rally Press – Niels Hatzman)

Offroad Rallyteam Hoeksche Waard neemt deel aan rally Polen

Offroad Rally Team Hoeksche Waard maakt zich op voor de breslau rally van 1 t/m 5 juli, onderdeel van het nk offroad rally racing.

Door Natascha de Ruiter

ZUID-BEIJERLAND -  Eind deze week is het zover, Offroad Rally Team Hoeksche Waard reist met 2 rally auto's af naar Noord-West Polen om deel te nemen aan de extreem avontuurlijke offroad rally, de Breslau Rally. De afgelopen jaren jaar reisden Pierre Statz ('s Gravendeel) en Jan de Ruiter (Zuid-Beijerland) al met hun 2 rally auto's, service truck en servicebus af naar Bulgarije en Polen om deel te nemen aan offroad rally's. Zeker niet zonder succes, zij werden 5e en 7e van Europa en zelfs 3e van Nederland. Het lijkt een verslavende sport te zijn!

Dit keer reist het Hoeksche Waardse team, inclusief navigators en monteurs en catering af naar Polen. De Breslau Rally staat bekend als een hele bijzondere, avontuurlijke rally. Het is een 5-daagse rally, waar teams uit heel Europa en omstreken strijden voor de snelste tijd. Elke dag worden er proeven op de snelste tijd gereden door het ruige Poolse (bos)landschap. Dit is geen luxe rally. Wie bang is om vies te worden, óf last heeft van wagenziekte, kan beter uit de buurt blijven.

De avonden en nachten verblijven en sleutelen de teams op bivaks. De bivaks zijn stukken open bos en oefentereinen, zonder voorzieningen. "We zijn compleet self-supporting wat het avontuur compleet maakt." zegt Jan de Ruiter. "In deze 5 dagen zullen we 1 keer van bivak wisselen, een paar honderd kilometer verder op. Een nachtrit maakt ook onderdeel uit van de klassementsproeven, een extra uitdaging voor zowel navigator als bestuurder." voegt Jan toe. Aan de competitie doen verschillende teams vanuit heel Europa mee, onderverdeeld in verschillende klassen. Zo rijden er 4x4 wagens mee, maar ook motors, trikes en > 17,5 ton trucks.

Tijdens de rally krijgen de teams elke dag een zogeheten 'Road book', een boek met aanwijzingen, waarmee de bijrijder de route kan navigeren om uit te komen bij de finish. Alles wordt met GPS gevolgd, dus afsnijden is geen optie. Elke dag na het uitrijden van de race, worden de auto's overgeleverd aan de monteurs van het team. Zij zijn vaak de hele nacht bezig met de reparaties en verbeteringen zodat de auto's de volgende dag weer veilig kunnen verschijnen aan de start.

Het startschot wordt gegeven op 1 juli en op 5 juli hopen de teams te finishen. Met de startnummers zijn zij via GPS van minuut tot minuut te volgen tijdens de rally wedstrijden. "We hopen natuurlijk op veel support ook vanuit Nederland, alle beetjes helpen." glimlacht Jan. Op de website van Offroad Rallyteam Hoeksche Waard is vanaf 1 juli te zien hoe je thuis de teams kunt volgen.

Al sinds eind 2015 zijn Jan en Pierre aan het sleutelen om de auto's sneller en steviger te maken. Verschillende onderdelen zijn vervangen en dat is wel nodig, want de rally is niet zonder risico's. De rally speelt zich af buiten de normale wegen, hier zitten diepe kuilen en bulten in de weg waardoor de auto soms grote sprongen maakt. Het kan er hard aan toe gaan, een stevige auto is dan ook een must.

Offroad Rally Team Hoeksche Waard post regelmatig updates en foto's op hun facebookpagina (www.facebook.com/Offroadrallyteamhoeksewaard) en je kunt je inschrijven de nieuwsbrief via de website (www.offroadrallyteamhw.nl).

Meer berichten