Rolstoeldansen in 't Weegje. (Foto: Arie Pieters)
Rolstoeldansen in 't Weegje. (Foto: Arie Pieters) (Foto: Privé)

Rolstoeldansers Ago Quod Ago doen danstest in Het Trefpunt

Inmiddels zijn de rolstoeldansers van Ago Quod Ago al meer dan 25 jaar actief.

'S-GRAVENDEEL - De rolstoeldansers doen regelmatig met succes mee aan landelijke en zelfs internationale wedstrijden en vallen dan ook vaak in de prijzen. Maar om dat niveau vast te houden moet er natuurlijk wel regelmatig geoefend worden.

Door Arie Pieters

Zaterdag 1 juni was er daarom weer een danstest. De dansparen worden tijdens zo'n danstest beoordeeld door een jury die nauwkeurig de verrichtingen van de dansers volgt. De danstest werd opnieuw gehouden in Het Trefpunt, de 'bejaardensociëteit' die sinds een aantal jaren haar onderkomen heeft in Dienstencentrum 't Weegje. In Het Trefpunt is voldoende ruimte om tal van dansen goed uit te voeren en de vloer is heel geschikt voor rolstoeldansen. Ago Quod Ago is ooit voortgekomen uit gesprekken die bij de MS-contactgroep werden gevoerd over rolstoeldansen, nadat één van de deelnemers aan de groep dit zelf had gezien. Lieze van der Feest ging daarna 'op onderzoek uit' en kwam vervolgens uit bij de Stichting Rolstoeldansen Nederland in Amstelveen. Zij raakte eigenlijk meteen onder de indruk van wat ze zag en vooral van het plezier en enthousiasme bij de deelnemers. In 1992 gingen 'de eigen' dansers van Ago Quod Ago voor het eerst naar een wedstrijd, in Boxmeer. Anne van der Feest, dochter van Lieze, was inmiddels ook besmet geraakt met het 'dansvirus'. Ze was al achter de schermen actief, maar ging nu ook als instructrice aan de slag. Hiervoor volgde zij o.a. dezelfde driejarige opleiding als haar moeder. De professionalisering van de rolstoeldangroep kreeg zodoende steeds duidelijker vorm.

Inmiddels heeft Ago Quod Ago heel veel bereikt. Lieze van der Feest, die aan de wieg stond van het rolstoeldansen in de Hoeksche Waard en de stichting mocht een Koninklijke onderscheiding ontvangen, men danste ooit samen met toenmalige minster Dijkstal en zijn vrouw, deed een geslaagde poging om het wereldrecord rolstoeldansen te verbeteren en men kwam zelfs in Turkije voor een aantal demonstraties, die tijdens de periode dat men in het land was ook nog eens helemaal door de TV werden gevolgd en vastgelegd. Nog maar eens een bewijs dat men baanbrekend werk deed en doet voor de acceptatie van mensen met een beperking, vooral op het gebied van dansen. Men mocht ook een demonstratie geven in de Hubertustunnel in Den Haag. Rolstoeldansers van Ago Quod Ago hebben inmiddels ook een heel hoog niveau bereikt. Zie www.ago-quod-ago.nl/.

Meer berichten