Opluchting bij bomenvrienden. (Foto: Arie Pieters)
Opluchting bij bomenvrienden. (Foto: Arie Pieters) (Foto: )

Oude leilinden bij 'Posthoorn' doorstaan probleemloos snoeibeurt

PUTTERSHOEK - Opluchting bij bomenvrienden en uiteraard ook bij Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior, want deze zomer bleek dat de monumentale leilinden naast het vroegere partycentrum de Posthoorn in Puttershoek de snoeibeurt van anderhalf jaar geleden zonder problemen hebben overleefd.

Door Arie Pieters

De bomen werden destijds alvast gesnoeid in overleg met en in opdracht van de vroegere gemeente Binnenmaas, omdat de sloop van de Posthoorn onvermijdelijk was geworden. En de oude leilinden, die al zeker 25 jaar niet meer waren gesnoeid waren met hun kronen bijna tegen de dakrand van de zijgevel aangegroeid. Daardoor zou er niet genoeg ruimte zijn om te manoeuvreren met een kraan en konden de linden uiteraard beschadigd raken tijdens de sloop. De bomenwerkgroep en ook de uitvoerende boomverzorgers hadden goede hoop dat de circa 170-jarigen nog vitaal genoeg waren om een fikse snoei-operatie te doorstaan. En dat is dit jaar ook uitgekomen: De vijf oude leilinden zijn zelfs op zoveel plaatsen 'uitgeschoten', dat in het najaar een flink deel van de stam ontdaan moet worden van overtollige uitlopers.

De vijf linden horen bij de oudste bomen in de Hoeksche Waard. Dat werd een kleine tien jaar geleden duidelijk toen er meerdere hele oude foto's opdoken, waarop de (toen nog) zes linden al op stonden. Nader onderzoek wees toen uit dat ze niet in 1920, zoals eerst gedacht, maar zeer waarschijnlijk rond 1850 zijn aangeplant. Met hulp van oude foto's/ansichtkaarten, die waren aangeleverd door oudere inwoners van Puttershoek en de plaatselijke historische stichting (Stichting 'Oud Puttershoek') werd steeds meer duidelijk over de geschiedenis van de bomen. Eerst doken ze op, op foto's van rond 1927, daarna op een ansichtkaart uit 1904 en tenslotte ook op foto's uit 1896. Op deze laatste foto's waren ze weliswaar wat kleiner dan tegenwoordig, maar het verschil was niet eens zo groot. In 1896 moeten ze al zo'n 40-50 jaar zijn geweest. De zesde boom, waarvan nog restanten van de voet zichtbaar zijn, schijnt al vele decennia geleden te zijn gesneuveld. De vijf resterende linden staan gelukkig nog steeds kaarsrecht overeind, vrij van aantastingen door zwammen of stormschade.


 

Meer berichten