Veel mensen begrijpen niet dat er nu, in de tijd dat het klimaat bijna wekelijks voor gesprekstof zorgt zoveel bomen weg moeten. (Foto: Arie Pieters)
Veel mensen begrijpen niet dat er nu, in de tijd dat het klimaat bijna wekelijks voor gesprekstof zorgt zoveel bomen weg moeten. (Foto: Arie Pieters) (Foto: Privé)

Petitie gestart voor bomen langs N489

HOEKSCHE WAARD - De bomen bij en naast de N489 blijven nog steeds de gemoederen bezighouden. Waren er eerder enkele politieke partijen die zich wilden gaan buigen over dit vraagstuk, nu is er inmiddels ook een petitie gestart. De petitie die vrijdag 21 juni online kwam heeft het afgelopen weekend al meer dan 1100 handtekeningen binnen weten te halen.

Door Arie Pieters

Ondanks dat het kappen van bomen langs zogenaamde N-wegen ook landelijk op veel protest is gestuit, lijkt het erop dat de kap op veel plaatsen in Nederland toch nog steeds doorgang kan vinden. In de Hoeksche Waard bleek de N489 'het pijnpunt' voor wat betreft een aantal bomen. Ondermeer een aantal buurtbewoners, de Stichting tot behoud van de Hoeksche Waard als polderlandschap (SBHWP) en Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior tekenden in de Hoeksche Waard bezwaar aan. Na diverse overlegronden kon circa de helft van de bomen alsnog blijven staan. Maar in de praktijk gaan er wel meer dan 300 bomen weg. Een aantal buurtbewoners heeft vanaf dat de plannen voor kap opdoken al vraagtekens gezet bij de positieve effecten voor de verkeersveiligheid en daarnaast begrijpen veel mensen niet dat er nu, in de tijd dat het klimaat bijna wekelijks voor gesprekstof zorgt zoveel bomen weg moeten. Bomen vangen ondermeer fijnstof af en slaan uiteraard CO2 op. Daarnaast wijzen buurtbewoners ook op de waarde van de bomen voor het landschap. De petitie voor de bomen bij de N489 is geplaatst op de website van petities.nl: https://petities.nl/

Meer berichten