Alerimus de Buitensluis sluit aan bij app Too good to go

Numansdorp - Volgens onderzoekers wordt er ieder jaar wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Dat is natuurlijk eigenlijk zonde en dus zijn er allerlei oplossingen bedacht om hier iets aan te doen. Eén van de nieuwste ontwikkelingen is de app 'Too good to go'. Een app bedacht om deze verspilling tegen te gaan.

De app is bedacht voor horecazaken en supermarkten, maar als eerste zorglocatie in de Hoeksche Waard is Alerimus locatie de Buitensluis in Numansdorp aangehaakt bij dit mooie en duurzame initiatief. De reden is simpel: In de Buitensluis wordt er zeven dagen per week voedsel bereid.

Eveline Schelling, de welzijnscoördinator van de Buitensluis legt uit: "'Dagelijks maken we voor ruim 400 mensen dagverse warme maaltijden, die bestaan uit een voor- , hoofd- en nagerecht". Helaas gaat bij ons ook niet altijd alles op. Het leek ons daarom goed om ons aan te melden bij deze app. Vanaf maandag 1 juli zijn wij gestart met deelname aan Too good to go. We zijn hiermee de eerste zorglocatie in de Hoeksche Waard en één van de eerste in heel Nederland die hieraan deelnemen. En denk nu niet dat je dan een maaltijd krijgt speciaal voor ouderen. Juist niet, zou ik zeggen want in de Buitensluis is 'bij Amalia' Huiskamer van Numansdorp waar je dagelijks mee kan eten en ook het sociaal café is en er thema-maaltijden zijn. Je weet dus werkelijk niet wat je in je box kan vinden maar reken maar dat onze koks heerlijk kunnen koken. En hoe fijn is het dat je aan het eind van de dag voor een prikkie een maaltijd mee kan krijgen. En wij vinden het fijn dat de maaltijden niet bij het afval terecht komen.'

Deens initiatief
Het basisconcept voor de app Too good to go (vrij vertaald in het Nederlands; 'Te goed om weg te doen.') is oorspronkelijk afkomstig uit Denemarken. En inmiddels wordt het nu ook in Nederland gebruikt door met name supermarkten, bakkers en restaurants. En nu dus ook door de Buitensluis.

Via de app kan een afnemer o.a. zien op welke afstand een aanbieder te vinden is. Bij supermarkten werkt het uiteraard iets anders dan bij een restaurant of bij de warme maaltijd service van de Buitensluis, want daar draait het ook om de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Na overschrijding verdwijnen producten dan uit de schappen. Too good to go heeft na één jaar in Nederland meer dan 200.000 maaltijden gered van de vuilnisbak. De gelijknamige app heeft ondertussen nu al meer dan 250.000 geregistreerde gebruikers en meer dan 1.000 partners met dekking in alle provincies in Nederland. Het heeft er dus alle schijn van dit Too good to go ook in ons land een groot succes gaat worden.

(tekst: Arie Pieters)

 

Meer berichten