Na wat trekken en duwen gaf het grote zeildoek zich toch gewonnen en werd de afbeelding van de nieuwe school zichtbaar. (foto: Conno Bochoven)
Na wat trekken en duwen gaf het grote zeildoek zich toch gewonnen en werd de afbeelding van de nieuwe school zichtbaar. (foto: Conno Bochoven) (Foto: )

'In nieuw Actief College staat niemand meer onder de klok'

door Conno Bochoven

Oud-Beijerland - Het doek wilde niet echt meewerken, maar vrijdagmorgen 12 juli is uiteindelijk toch het bouwbord onthuld aan de Polderlaan. Tussen de nieuwe kerk van de EGHW en een prot. chr. basisschool verrijst daar in anderhalf jaar een fonkelnieuw Actief College.

De onthulling werd gedaan door enkele van de huidige leerlingen. Bij de starthandeling waren de aannemer, architect, bestuurders, buren, en leerlingen, ook van oudere generaties die op het Actief College hebben gezeten, aanwezig. 'Om iedereen alvast duidelijk te maken dat we gaan bouwen wilden we het bord net voor de vakanties nog onthullen', zegt Rianne Koole, directeur van het Actief College.

Dat zit nu nog aan de Koninginneweg, maar is aan vervanging toe. 'We hebben nog enkel glas in de school, de energierekening is fors en er is in de loop der jaren van alles bij- en verbouwd, zodat de logische structuur eruit is', licht Koole toe. Ze memoreerde hoe vele generaties de school doorlopen hebben voor een technische opleiding. 'Sommigen stonden weleens onder de klok als je iets uitgespookt had, welnu, die is er straks op de nieuwe plek niet meer.'

Toen het besluit tot nieuwbouw genomen was vond het bestuur van de overkoepelende schoolorganisatie ACIS een mooie stek aan de rand van de nieuwbouwwijk Poortwijk, langs de Kwakscheweg. Acis directeur-bestuurder Luc van Heeren is erg blij met de nieuwe school. 'Hier zitten straks de jonge talenten van de Hoeksche Waard bij elkaar om een vak te leren. En dat is heel belangrijk, want het bedrijfsleven zit met smart op jonge technische mensen te wachten.'

Als alles volgens plan verloopt is de school met kerst 2020 klaar en kan er begin 2021 verhuisd worden. De nieuwe school krijgt een begane grond en twee lagen en biedt plaats aan 450 tot 500 leerlingen. Het gebouw wordt bijna volledig energieneutraal en krijgt zonnepanelen, gasgebruik is niet meer aan de orde. Beneden komt een fraaie, grote aula met een tribunetrap, handig voor grote bijeenkomsten.

Op de 1e etage ligt de gymzaal, die ook van buitenaf te bereiken is. Dat maakt het volgens Van Heeren mogelijk dat verenigingen er in de avonduren gebruik van kunnen gaan maken. Voor de vele leerlingen die met de fiets van elders komen wordt er vanaf het fietspad langs de Kwakscheweg bovendien een extra dam over het water aangelegd naar de school. De fietsenstalling wordt netjes in het talud weggewerkt, net zoals bij de buren het geval is.

De bouw van de nieuwe school begint binnenkort in de schoolvakantie. De nieuwe school gaat tussen de 12 en 13 miljoen euro kosten, bouwkosten. Stichting ACIS draagt daar zelf 2 miljoen aan bij, de gemeente Hoeksche Waard tekent voor het overige bedrag. Wethouder Huibert Steen was bij de onthulling en gaf het startsein. 'Ik ben voor samenwerken, dus laten we met elkaar aftellen', sprak hij. Toen het zeil op de bovenpunt vast bleek te zitten grapte hij: 'De bouw kent nu al vertraging, mensen.'

Bijzonder was de aanwezigheid van oudere generaties. Van de familie Visser zelfs drie generaties. Visser sr. volgde al een technische opleiding toen de huidige school, toen nog de Ambachtsschool genaamd, amper klaar was. 'Ik vond het een mooi pand en heb er goede herinneringen aan', zei hij. Of 'ie weleens onder de klok stond? Met pretoogjes: 'Die was er toen nog niet. Had je wat gedaan dan moest je naar de concierge. Nou, die had wel een leuk klusje voor je.'

Leonie Van den Bos-Visser was de eerste vrouwelijke leerling bouwtechniek op de school. Ze weet nog hoe de klok weleens stiekem vooruit werd gezet. Zoon Vincent is van de huidige generatie. Hij moet straks iets verder fietsen maar vindt dat helemaal geen probleem.

Gemeentelijk monument

Het huidige Actief College aan de Koninginneweg dateert uit 1954. Het markante gebouw met z'n vele ramen is een gemeentelijk monument en een voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur. Schuin aan de overkant staat een soortgelijk pand, het vroegere Koni-kantoor. Daar worden appartementen in gebouwd op dit moment. 

Meer berichten