Bert van Stam is sinds een jaar hoofdorganist van de Maranathakerk in Den Haag. Hier nam hij zijn eerste orgel-cd op. Het schijfje zit in een fraai vormgegeven booklet. (foto: Flow fotografie)
Bert van Stam is sinds een jaar hoofdorganist van de Maranathakerk in Den Haag. Hier nam hij zijn eerste orgel-cd op. Het schijfje zit in een fraai vormgegeven booklet. (foto: Flow fotografie) (Foto: )

'Ik zoek ook graag verbinding met muziek buiten de klassieke'

Oud-Beijerland - Verfijnde virtuositeit, dat stond organist Bert van Stam voor ogen om zijn eerste orgel-cd te presenteren. Voor iedere musicus is een eersteling tenslotte niks minder dan het afgeven van je visitekaartje. 'Ik heb een cd willen maken voor kenners, maar zeker ook de niet-kenners', zegt Bert.

De in 1989 in Oud-Beijerland geboren en opgegroeide Bert van Stam is sinds 2018 hoofdorganist van de Maranathakerk in Den Haag. Op het Mense Ruiterorgel (1952) in deze kerk nam Van Stam zijn debuutalbum op. Het 24 stemmen tellende orgel mag dan toe zijn aan wat onderhoud, op de cd is hier en daar wat bijgeluid van de mechaniek te horen, het klinkt verrassend fraai.

Het idee achter de cd licht Bert graag toe. 'Ik wilde graag een goede orgel-cd maken voor niet-orgelkenners. Dat zit natuurlijk vooral in de gekozen muziek: toegankelijke muziek die snel aanspreekt, maar niet snel zal vervelen. Vandaar ook de titel 'Sprezzatura', wat aangeeft dat iets goed in elkaar zit, maar ook heel natuurlijk overkomt.
Zo heb ik een programma met heel diverse muziek samengesteld, waarbij elk nummer een contrast vormt met het voorgaande. Relatief korte nummers, waarbij je niet te vaak aan de volumeknop hoeft te draaien. Daarnaast heb ik uitgebreide toelichtingen van de muziek geschreven, waarin ik zoveel mogelijk heb geprobeerd vaktermen te vermijden. Ik zoek ook graag verbinding met muziekstijlen buiten de klassieke muziek, zoals op deze cd de Pop-Stücke van Schütz.'

Componist

Het uitgekiende programma biedt een mix aan klassiekers als Bach en Mozart en hedendaagse meesters als Michael Radulescu en Michael Schütz. En: als primeur, staat er tevens eigen werk op de cd, waarmee Bert zich dus ook als componist presenteert. De twee 'snoepjes' Praline en Bubblegum uit zijn miniatuurverzameling 'Mixed Candy' duren slechts 4 minuten maar zijn, mede dankzij de creatieve registerkeuzes, zeer smakelijk en speels.

'Ik presenteer me hiermee niet volledig', besluit Bert, 'zo houd ik me ook intensief bezig met kerkmuziek, orgelmuziek uit de romantiek (zoals van César Franck en Franz Liszt), en schrijf ik regelmatig orgelbewerkingen van orkestmuziek. Dat komt allemaal niet terug op deze cd.'

Dat is wellicht een voorzetje op een vervolg, want 'Sprezzatura' smaakt naar meer. Bert van Stam heeft een indrukwekkend visitekaartje afgegeven.

Jong talent

Als 15-jarige begon Bert van Stam in de Jong Talent-klas op het Rotterdams Conservatorium. Hij studeerde in 2013 af en won meerdere (internationale) prijzen. De cd is voor 18 euro te koop via: www.valeurajoutee.eu. Meer info staat op: www.bertvanstam.org.

(tekst: Conno Bochoven)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden