Loek Dekker doet de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw herleven met zijn biografie over de befaamde band Crosby, Stills, Nash & Young.
Loek Dekker doet de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw herleven met zijn biografie over de befaamde band Crosby, Stills, Nash & Young. (Foto: )

Loek Dekker laat '60/'70's herleven met boek over CSN&Y

Oud-Beijerland - Historicus Loek Dekker uit Oud-Beijerland heeft het verhaal van Crosby, Stills, Nash & Young, ook wel 'de Amerikaanse Beatles' genoemd, geboekstaafd. In augustus is het 50 jaar geleden dat het befaamde popfestival van Woodstock, 'three days of peace and music', plaatsvond.

Tal van topgroepen en artiesten, zoals Santana, The Band, The Who, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Joe Cocker traden er op. De verrassing van het festival waren Crosby, Stills, Nash & Young. Hun succes was zodanig groot dat de band altijd geassocieerd bleef met dit festival. De populariteit van de single 'Woodstock' van het viertal was daar mede debet aan. Het nummer staat op de LP Déjà Vu, samen met andere bekend geworden songs zoals 'Teach Your Children' en 'Our House'. Déjà Vu voerde maandenlang de LP ranglijsten van 1970 aan, zowel in Amerika als in Europa.

'Na het verschijnen van mijn biografie over de Nederlandse bluesrock band Livin' Blues had ik zin in een nieuw project', licht Loek Dekker toe. 'Vanaf het allereerste begin van CSN&Y in 1969, ik was toen 12 jaar, ben ik een liefhebber van deze formatie, dus ik heb met veel plezier aan de biografie gewerkt. Ik benoem overigens ook de schaduwkanten van de groep, zoals de talloze ruzies en het buitensporige drugsgebruik'.

De optredens van de muzikanten in Nederland worden zeker niet vergeten en van het eerste concert van Neil Young in ons land, in 1976 in de Ahoyhallen van Rotterdam, staan unieke foto's in het boek. Dekker is nu hard aan het werk voor enkele bijdragen aan de Canon van de Hoeksche Waard, een geschiedenisboek dat uitgegeven zal worden door Museum Hoeksche Waard.

Verschijnt er nog een keer een popbiografie van zijn hand? Loek: 'Er zijn nu boeken van mij van een Nederlandse en een Amerikaanse band. Ik zou het leuk vinden om ook nog een keer het verhaal te schrijven van een rockgroep uit het Engeland van de jaren '60/'70.'

'Crosby, Stills, Nash & Young, De Woodstock-generatie' is verschenen in de reeks Rockklassiekers van uitgeverij Verbum en kost 17,95 euro.

Meer berichten