Oogst je eigen avondeten bij Beleef het en Eet het

Strijen - Zelf groente oogsten bij 'Beleef het en Eet het!' is weer mogelijk vanaf zaterdag 24 augustus. Martin de Ruiter, initiatiefnemer in Strijen aan de Groot Cromstrijensedijk 17a, opent de deuren weer voor het publiek. Hij heeft 3,5 hectare van zijn land bebouwd met aardappelen, uien, rode bieten, wortelen en prei. De Ruiter: "Vanaf het weekend van 24 en 25 augustus mogen bezoekers ons land weer op om zelf hun eten te rooien. Dat smaakt extra lekker!"

Droogte

Vorig jaar liepen de gewassen veel achterstand op door de droogte. Ook dit jaar is er sprake van onvoldoende regenval. De Ruiter: "Op de kritieke momenten kregen we gelukkig steeds een beetje regen, waardoor de groei er in bleef zitten. Gelukkig kunnen we daarom toch onze prachtige groenten en aardappelen verkopen."

Voor De Ruiter is Beleef het en Eet het een manier om als boer weer met de consument in contact te komen. "Ik kan hierdoor kinderen en volwassenen laten zien waar hun eten vandaan komt. Vooral kinderen weten niet meer waar hun eten vandaan komt, ze kopen het alleen maar in de supermarkt. Maar als ze het bij ons zelf uit de grond halen, komt het letterlijk heel dichtbij. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die zelf hun groente en aardappelen oogsten, daar vervolgens ook meer van eten."

Schoolreisjes en excursies

Vorig jaar was er heel veel belangstelling vanuit het onderwijs. Ook dit jaar lijkt dat weer het geval te zijn. Scholen zijn op afspraak door de week welkom, in tegenstelling tot particulieren, die Beleef het en Eet het in het weekend kunnen bezoeken. Na het bezoek bakt de akkerbouwer een heerlijk vers frietje voor de klant. "Van onze eigen aardappelen, hoe kan het anders?" Op strobalen kan dan even uitgerust worden van het harde werken.

Het project draagt ook bij aan een positiever beeld van de akkerbouw: "Mensen denken bij boeren toch al gauw aan dom, stank en vergif. En daar klopt natuurlijk helemaal niets van."

Bijen

Naast de aardappels en groenten, kunnen bezoekers ook prachtige veldbloemen plukken. "We hebben op hetzelfde perceel een strook van vijftien meter breed ingezaaid met allerlei veldbloemen. Het is niet alleen een prachtig gezicht, maar het zorgt ook voor een goede omgeving voor insecten zoals bijen." Een plaatselijke imker heeft in de bloemenranden meerdere bijenkasten staan. De honing is te koop in de kraam.

Voor de zelf geoogste aardappelen en groenten betalen bezoekers 60 eurocent per kilo. Voor actuele informatie kunnen bezoekers terecht op www.beleefheteneethet.nl. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden