Nieuwe historische roman Marja Visscher

Klaaswaal - Opnieuw verschijnt er bij uitgeverij Zomer & Keuning een historische roman van de Klaaswaalse schrijfster Marja Visscher getiteld 'Het meisje uit de Mandenmakerssteeg'.
Ditmaal dook zij in de geschiedenis van het Amsterdamse Pachtersoproer van 1748 en schenkt zij aandacht aan de legendarische figuur Mat van de Nieuwendijk, ook wel het Limoenwijf genoemd.

Een stukje geschiedenis in het achttiende eeuwse Amsterdam vormt het decor waarin Marja Visscher, zoals we van haar gewend zijn, met een scherp oog voor details een volksopstand beschrijft waarbij veel doden en gewonden te betreuren waren. Een zichtbare strijd in een tijd dat de arme, hard werkende bevolking armer werd en de rijke pachters rijker. Een verhaal waarin de lezer meebeleeft hoe de onervaren Leentje haar eenzame rol speelt op weg naar volwassenheid.

Leentje, de dochter van Mat van de Nieuwendijk, groeit op in een armoedige kelderwoning in de Amsterdamse Mandenmakerssteeg. Mat, ook wel het Limoenwijf genoemd, werkt als visvrouw op het Damrak. De enorme pachtgelden drijven haar tot wanhoop en zij organiseert in het geheim een groot Pachtersoproer (1748).

Ook Leentje wil zich graag verbeteren en wordt tot ergernis van Mat als dienstmeisje aangenomen bij een van de meest gehate vispachters Jacob Bicker Raye. Het wordt niet alleen een strijd tegen de pachters, maar ook een onderling geschil tussen moeder en dochter, die lijnrecht tegenover elkaar staan. De jonge onervaren Leentje maakt een enorme ontwikkeling door en ontmoet de scheepstimmerman Pieter. Ondanks de roerige tijd bloeit de liefde op. Hij heeft veel bewondering voor de daden van de standvastige en onvermoeibare Mat van den Nieuwendijk. Dan ontdekt Leentje dat Pieter strijdt aan de zijde van haar moeder.

Voor Marja Visscher is Het meisje uit de Mandenmakerssteeg haar vierde boek in de reeks historische romans bij Z&K waar ze uitgebreid en gedegen onderzoek voor doet. Eerder verschenen van haar Tussen rang en stand, Maannachten en De Wolkenkijker.

Titel: Het meisje uit de Mandenmakerssteeg; auteur: Marja Visscher; uitvoering: paperback met flappen; omvang :304 pagina's; prijs € 17,50; ISBN 9789401913560 Het boek is tevens als e-book verkrijgbaar € 9,99

Meer berichten