Vlnr Barbara van Lijnen, Jet van Haren (Bres), Alie Lagerwerf, Evelien Donker (Welzijn) en Sophie Herb. Zittend Thea van der Laar. Op de achtergrond een aantal bezoekers. (Foto: Koos Romeijn)
Vlnr Barbara van Lijnen, Jet van Haren (Bres), Alie Lagerwerf, Evelien Donker (Welzijn) en Sophie Herb. Zittend Thea van der Laar. Op de achtergrond een aantal bezoekers. (Foto: Koos Romeijn) (Foto: Koos Romeijn)

'Kom-er Bij' laat Dorpshart ook voor ouderen kloppen

MIJNSHEERENLAND - 'Kom-er Bij'. Deze uitnodigende naam van de koffie-inloop op maandagochtend van 10 tot 12 uur in het Dorpshart van Mijnsheerenland is zo duidelijk als maar kan.

Door Sieka Romeijn-Hedmann

De inloop is een ideale mogelijkheid voor 60-plussers die het leuk vinden met leeftijdgenoten aan tafel te schuiven voor een praatje of spelletje. De koffie-inloop bestaat anderhalf jaar en voorziet duidelijk in een behoefte. Het merendeel van de tientallen bezoekers kijkt wekelijks naar de inloop uit. Het Dorpshart klopt duidelijk ook voor de ouderen.

Een team van enthousiaste gastvrouwen bestaande uit Thea van der Laar, Sophie Herb, Barbara van Lijnen, Alie Lagerwerf en Marianne Eduard (momenteel in het buitenland) zijn steeds aanwezig om de gasten te verwelkomen en aandacht te geven. Ook betrokken bij de inloop is Evelien Donker van Welzijn HW. Een bindende factor is eveneens Jet van Haren van Bres Accommodaties die de catering in het Dorpshart verzorgt. ''Wij zijn heel blij met Jet. Zij is een vast aanspreekpunt en heel betrokken bij dit gehele gebeuren.

Ze weet precies hoe onze gasten hun koffie drinken. Ook kwam ze op het idee om bezoekers een kinderfoto van zichzelf mee te nemen om elkaar zo beter te leren kennen.'' De gastvrouwen benadrukken dat het niet alleen gaat om het de gasten naar de zin te maken. ''Het is een wisselwerking, want ze vragen ook hoe het met ons gaat.'' Het initiatief voor de koffie-inloop is ontstaan naar aanleiding van een enquête voor senioren. ''Voor mij was het belangrijk dat er iets voor ouderen in het nieuwe Dorpshart zou komen'', vertelt Barbara van Lijnen. Toen het idee van koffie-inloop gestalte kreeg werd gedacht over een naam. Toen werd 'Kom-er Bij' geopperd en zo is de naam geworden. Thea van der Laar, PR-aanspreekpunt van de inloop: ''Aanvankelijk zagen andere koffieclubs ons als concurrent, maar wij zien het als aanvulling. Gasten die bij ons komen, gaan ook naar Careyn en De Pastorije. Er is zoveel behoefte aan contact. 'Thuis voel ik mij eenzaam, maar als ik hier geweest ben krijg ik weer zin', vertellen bezoekers. Ook zeggen ze blij met ons te zijn.''Mevrouw Weenig: ''Ik kijk elke week naar de koffie-inloop uit. Maar ook de koffieochtenden van Careyn in ons appartement bezoek ik. Ik probeer bij zoveel mogelijke activiteiten te zijn. Ook mevrouw Bijsterbosch is een frequent bezoekster. ''In de supermarkt zeg je elkaar gedag. Maar hier kun je met elkaar in gesprek gaan en de mensen beter leren kennen.''

Kom-er Bij is met 1 euro entree voor een kop koffie laagdrempelig. Ouderen weten de koffie-inloop inmiddels steeds meer te vinden. Vooral de thema-avonden trekken veel belangstellenden, ook van buiten het dorp. Voor mensen die niet zelf naar de koffie-inloop kunnen komen, kan vervoer geregeld worden. Contact: Alie Lagerwerf 0186-602662 of Sophia Herb 06-40608023.

Meer berichten