De jagende imker Jack Jacobs in zijn 'werkgebied' in Strijen. (Foto: Koos Romeijn)
De jagende imker Jack Jacobs in zijn 'werkgebied' in Strijen. (Foto: Koos Romeijn) (Foto: Koos Romeijn)

Imkervereniging brengt bijenbestand in kaart

STRIJEN - De samenhang in de natuur boeit Jack Jacobs bijzonder. Hij noemt zich de 'jagende imker' en is gefascineerd door bijen, de wijze waarop zij 'werken' en de mooie producten die zij voortbrengen. Bovenal zijn de bijen belangrijk voor de bestuiving van plantenbloesems en nuttig voor de gewassen op het land. Voor imkers in de Hoeksche Waard reden om een imkervereniging op te richten en het bijenbestand in kaart te brengen.

Door Sieka Romeijn-Hedmann

Jack Jacobs is voorzitter van de onlangs opgerichte imkervereniging. Hij is blij dat imkers in de Hoeksche Waard de handen ineen hebben geslagen. ''Als imkervereniging streven wij naar balans door het plaatsen van bijenkasten waar dat nodig is. Bijen zijn verzot op balsemien en die bloeien volop in de Biesbosch. Wat we nu zien is dat imkers uit België en Duitsland in dit gebied hun bijenkasten neerzetten.

Aantallen en plaatsen moeten echter met zorg worden uitgezocht.'' Jack heeft een grote kennis van de bijenwereld opgebouwd en geeft gastlessen over bijen aan de universiteit in Wageningen. Het plan is om in samenwerking met deze universiteit en partners als 'Hoeksche Waard Zoemt' onderzoek te doen om de biodiversiteit op het eiland te verbeteren. Op de agenda staat tevens het organiseren van een bijenmarkt bij Beleef en Eet in Strijen. De kersverse vereniging ziet ook graag dat belangstellenden zich als lid aanmelden. Dat kan bij: secretariaat@imkersvereniginghw.nl. In de bescheiden winkel van zijn bedrijf TotalisNaturales bieden Jack en partner Sonja bijen- en wildproducten. Als wild wordt voornamelijk gans verkocht. ''Acht jaar geleden ben ik hier aan de Oudendijk begonnen. Natuur en jacht voor schadebestrijding komen hier bijeen. Ik schiet in het landbouwgebied bij ons aan de overkant enkele ganzen. Dan weten ganzen, want die zijn niet dom, dat ze hier niet meer moeten komen. Ik schiet wanneer een gans dichtbij is en een schot goed kan plaatsen. Zo kun je op een fatsoenlijke manier een gebied onder controle houden.''

Ook in de jachtwereld en schadebestrijding heeft Jack een naam opgebouwd. Eind deze maand is hij uitgenodigd in België om jongeren van een jachtschool in te wijden in de ganzenjacht. ''Jacht is niet wreed. De échte jager jaagt niet om traditie, maar om beheer, benutten, beschermen en consumeren van het wild. Succes hebben Jack en Sonja ook met hun zelfgemaakte zalf van propolis, de stof die bijen verzamelen voor hun honingramen. ''Het is een zalf die ontsmet, hardnekkige wonden heelt en al gebruikt werd bij de oude Egyptenaren.''

Jack Jacobs zoekt steeds een nieuwe uitdaging om het assortiment van TotalisNaturales uit te breiden. Het plan is binnenkort te beginnen met het kweken van de grijze oesterzwam en de Aziatische paddenstoel Shiitake. Een nieuwe uitbreiding op de planken met potjes honing, zelfgemaakte jam van eigen fruit en sambal van eigen uien en knoflook.

Meer berichten