Wethouder Harry van Waveren en burgemeester Govert Veldhuijzen brachten samen de off. eerste stemmen voor De Lelie uit. (Foto: Arie Pieters)
Wethouder Harry van Waveren en burgemeester Govert Veldhuijzen brachten samen de off. eerste stemmen voor De Lelie uit. (Foto: Arie Pieters) (Foto: Arie Pieters)

Startsein gegeven voor Molenprijs 2019

Met het uitbrengen van de eerste stem op korenmolen 'De Lelie' in Puttershoek werd woensdag door burgemeester Govert Veldhuijzen het startsein gegeven voor de Molenprijs 2019 georganiseerd door de Vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij.

Door Hans Boutkan

PUTTERSHOEK - Tot 1 oktober 12:00 uur kan gestemd worden en gedurende deze periode zullen de vrijwilligers van de Stichting Molens Hoeksche Waard zich overal laten zien. Met de grote molenactie in Goidschalxoord van 2007 in het achterhoofd heeft het stichtingsbestuur alles op alles gezet om deze prijs binnen te halen.

"Als stichting onderhouden we voor en namens de gemeente de molens en we hebben alle medewerking vanuit de gemeente mogen ontvangen. We zetten alle zeilen bij want de concurrenten (de molens 'De Ster' uit Rotterdam en 'De Vrijheid' uit Beesd) zijn niet de eerste de beste. De Lelie is genomineerd omdat het bijzonder is dat in het motorhuis vroeger een stoommachine stond die de korenmolen ook bij windstilte liet draaien. Daarnaast heeft deze molen in de Tweede Wereldoorlog ook een historische functie gehad doordat de kelder diende als schuilplaats voor onderduikers", vertelt voorzitter Jan Booden.

Zijn organisatie hoopt met het winnen van de hoofdprijs van 75.000 euro de restauratie van de kelder en het motorhuis binnen bereik te brengen. "In 2016 deden we voor het laatst mee met de 'Goede Hoop' in Mijnsheerenland. Op slechts 229 stemmen na moesten we de Molenprijs aan onze neus voorbij laten gaan. Dit laten we ons geen tweede keer gebeuren en dit jaar gaan we voor de volle winst! Omdat we nu één gemeente Hoeksche Waard zijn leeft het nu meer onder de inwoners om deze korenmolen te laten krijgen wat deze verdient. We realiseren ons dat het niet vanzelf gaat en moeten nu 'veel lawaai' gaan maken. Naast media-aandacht en op social media zullen we ook zichtbaar zijn op evenementen zoals dit weekend de Open Monumentendag maar ook de Jaarmarkt in Oud-Beijerland, Klein Frankrijk aan het Recreatieoord Binnenmaas en op een aantal vaste locaties zoals de Rabobank, bibliotheken, 'Heinenoord live'", vervolgt Jan Booden.

"Verder gaan we banners plaatsten op strategische plekken zodat inwoners maar ook bezoekers van de Hoeksche Waard op de strijd om de Molenprijs worden geattendeerd. Hiernaast zijn we ook te vinden bij de 6 servicepunten van de gemeente in. Maar we gaan nog veel verder. Om het stemmen makkelijker te maken hebben we stemkaarten laten drukken, als stemmer hoef je alleen maar je e-mailadres in te vullen. Het is wel belangrijk dat deze stem bevestigd wordt in een antwoordmail die men krijgt toegestuurd. Tenslotte worden komende week flyers huis aan huis verspreid", besluit Jan Booden. Zie www.molenprijs.nl/delelie. Stemmers ontvangen een e-mail met een link om hun stem te bevestigen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden