Poppenspeelster Marina Molenaar met een mand vol 'lievelingen'. (Foto: Koos Romeijn)
Poppenspeelster Marina Molenaar met een mand vol 'lievelingen'. (Foto: Koos Romeijn) (Foto: Koost Romeijn)

Marina Molenaar: poppenspeelster met hart en ziel

HEINENOORD - Je moet wel verliefd worden op de poppen van poppenkast Marienepien. Ze kijken je olijk aan en nemen je mee in hun leventje. De creatieve geest achter de poppen is Marina Molenaar uit Heinenoord. Zij maakt niet alleen zelf de poppen, maar schrijft ook de teksten van de voorstellingen. Met haar stem en spel weet ze haar gehoor, zowel kleine als grote mensen, te boeien.

Door Sieka Romeijn-Hedmann

''Het is niet zo dat ik van jongs af poppenkast wilde spelen'', vertelt Marina. ''In 2006 werd ik door de bibliotheek in Heinenoord gevraagd of ik iets met een poppenkast wilde doen. Ik dacht 'waarom ook niet'. Het poppenspel begon echt achter een kleine kinderkast. Het smaakte naar meer. Zo groeide de liefde voor het poppenspel.'' Echtgenoot Bas timmerde een grote kast van twee meter hoog en Marina zorgde voor mooie gordijnen. ''Aanvankelijk speelde ik met bestaande opgelapte handpoppen. Dat is inmiddels verleden tijd, want nu maak ik de poppen zelf'', vervolgt Marina.

''Ik ben altijd creatief geweest. Ik heb veel ideeën en die houden nooit op. Een plaatje uit een prentenboek kan mij inspireren tot schrijven en soms is het ook een knuffelbeest dat ik in een winkel zie. In mijn hoofd ontspruit dan vanzelf een verhaaltje. Datzelfde gebeurt ook als ik een pop maak. Dan hoor ik een stem en zo groeit een karakter onder mijn handen. Het is prachtig om zo bezig te zijn.'' De hoofden van de poppen maakt Marina van lichte klei. Voor de aankleding is ze altijd op zoek naar bijzonder materiaal. Zo is de baard van Sinterklaas gemaakt van schapenwol die Marina 'plukte' van hekken langs een weiland in Schotland. Belangrijke personages van de poppenkast zijn natuurlijk Jan Klaassen en Katrijn, maar onmisbaar zijn ook de deftige Jozefien met snavelpiercing, de eveneens deftige giraf Theodorus, buurman Boef en rups Freddy. Als rups voelt Freddy zich erg beperkt. Hij wil de wereld in. Zijn droom komt uit want hij verandert in een vlinder. 'Goede reis' roepen dan poppen en kinderen. 'Stuur nog een kaartje!' Brengt Marina ook een boodschap in het spel? ''Ja, hoor als Boef wat 'meeneemt' krijgt hij daarvoor straf. Oorzaak en gevolg.''

Marina volgde de Jan Klaassen Academie in Amsterdam en diverse workshops bij de Nederlandse Vereniging van Poppenspelers. ''Poppenkast is écht een vak. Je kunt het niet zomaar doen.'' Voor de voorstelling speelt en zingt Marina liedjes met de kinderen.''Dat vinden ze leuk en werkt heel ontspannend.'' Marina speelt poppenkast voor een breed publiek. Behalve voor kinderen en ouderen ook op personeelsfeesten of voor mensen met een feest in de privésfeer. De raspoppenspeelster speelt een voorstelling naar ieders wens en situatie. Kennis maken met Marina? Op burendag, 27 september, speelt zij op het Zomerplein in Puttershoek. Meer info: www.poppenkastmarienepien.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden