Herdenking 5 van Greup donderdag 19 september

Greup - Op donderdag 19 september wordt de jaarlijkse herdenking gehouden voor de 'Vijf van Greup'. Belangstellenden voor deze korte herdenkingsdienst worden uitgenodigd om rond 19.00 uur aanwezig te zijn bij het monument op de Greup. Aan de dienst wordt medewerking verleend door leerlingen van de adoptieschool Willem van Oranje uit Oud-Beijerland.

In de vroege morgen van 7 augustus 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, maakt een Britse Wellington bommenwerper een noodlanding aan de 1e Kruisweg nabij Greup. Het vliegtuig behoort tot de No. 11 Operational Training Unit van de Royal Air Force en heeft zes bemanningsleden aan boord. Het toestel was uit koers geraakt en boven Frankrijk aangeschoten, waarna het zonder brandstof kwam.

Na de noodlanding steekt de bemanning de bommenwerper in brand. Burgers uit de directe omgeving stromen snel toe. Enkelen van hen helpen de bemanning weg te komen, anderen geven kleding, levensmiddelen en geld. De Duitse bezetter moet een voorbeeld stellen en reageert met een harde represaille. Soldaten drijven met geweld de mannelijke bevolking van Westmaas en Greup bijeen op het schoolplein van Westmaas en verrichten huiszoekingen in de omgeving. Diezelfde avond en de daarop volgende dagen worden in totaal veertien mannen opgepakt en afgevoerd naar Rotterdam om aldaar berecht te worden. Hun families blijven in verwarring achter.

De zes bemanningsleden worden binnen 36 uur achterhaald en krijgsgevangen gemaakt. Na de rechtszaak op 14 augustus 1941 worden zes van de veertien mannen vrijgelaten. De andere acht mannen worden veroordeeld: drie van hen krijgen lange gevangenisstraffen en vijf mannen van Greup betalen de hulp aan de geallieerde bemanningsleden met hun leven. Op 19 september 1941 worden zij gefusilleerd. Tot op de dag van vandaag is de laatste rustplaats van deze vijf mannen onbekend.


 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden