Foto:

Zeldzaam bankbiljet geveild voor 41.000 euro

Klaaswaal - Bij Veilinghuis De Ruiter in Klaaswaal zijn maandag 7 oktober zeer zeldzame bankbiljetten uit het voormalig Nederlands-Indië geveild. De biljetten werden wereldwijd door liefhebbers in de gaten gehouden. Voor een 1.000 guldenbiljet uit 1901 bracht een verzamelaar uit Indonesië het hoogste bod uit. Voor 41.000 euro werd hij de nieuwe eigenaar van het biljet.

Van het 1.000 guldenbiljet zijn maar weinig exemplaren bekend. Ook het serienummer AM0001 maakt het extra interessant voor verzamelaars. Het biljet draagt het portret van de Nederlandse Bataviastichter Jan Pieterszoon Coen.

Onberispelijk

Ook een speciale serie biljetten van 50 tot 1.000 gulden - eveneens uit Nederlands-Indië - was in trek. De bankbiljetten wisselden stuk voor stuk voor duizenden euro's van eigenaar. Koploper van deze serie was het 300 guldenbiljet van 1925, dat werd afgehamerd op 34.000 euro. De biljetten zijn niet alleen zeldzaam, maar ook van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Dat is bijzonder voor het tropische klimaat in de voormalige kolonie, waar papiergeld veel van te lijden heeft.

Hollandse meesters

De hele week veilt het veilinghuis nog meer bijzondere objecten. Zo komen kunstwerken van Hendrik Willem Mesdag, Jacob Maris en Escher onder de hamer. Op vrijdag 11 oktober wordt onder andere kostbaar Chinees porselein geveild.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden