V.l.n.r. op de voorgrond: Cecile Meeuwsen (Tahoua Imports), Vimla Raniga (Siddarth Imports) en Robert Andeweg (Pa en Zoon Helpen)kregen een mooie cheque.
V.l.n.r. op de voorgrond: Cecile Meeuwsen (Tahoua Imports), Vimla Raniga (Siddarth Imports) en Robert Andeweg (Pa en Zoon Helpen)kregen een mooie cheque. (Foto: )

Geitenharenwollen sokken ontgroeid

Oud-Beijerland - Tijdens een gezellige bijeenkomst in de Open Hof werd vrijdag 4 oktober het 40 jarig jubileum gevierd van de Wereldwinkel Oud-Beijerland. Gestart als behoorlijk 'linkse club' profileert de Wereldwinkel zich nu als gezond winkelbedrijf met nog steeds de Fairtrade als leidraad.

Oorspronkelijk gevestigd in een smal oud pand aan de Molendijk, is de Wereldwinkel in 1994 verhuisd naar het Vierwiekenplein. Bij de start in 1979 was de Wereldwinkel nogal politiek geëngageerd, met opkomende milieu-, anti-kernwapen-, anti-apartheid- en vredesbewegingen. Rondom de oude gaskachel in het pand vonden verhitte discussies plaats en menigmaal werd de winkel gesloten om op het Malieveld in Den Haag te gaan protesteren. De verhuizing van de winkel was volgens Mathil van Drongelen tevens de omslag naar een gematigder beleid en ander assortiment. Indertijd werden naast food zoals Max Havelaar koffie, thee en chocolade ook spullen van Amnesty, Unicef, natuurvoedingsproducten en tweedehands kleding verkocht.

Anja van der Weide vertelt: "Wij introduceerden Fairtrade koffie en thee, inmiddels verkopen veel supermarkten deze producten. Voor ons jammer, maar uiteindelijk zijn de boeren in producerende landen goed met de toegenomen vraag." Het keurmerk Fairtrade betekent eerlijke handel met respect voor mens en milieu, zonder gedwongen arbeid of kinderarbeid.

Twee leveranciers van producten en Stichting Pa en Zoon Helpen uit de Hoeksche Waard presenteerden zich tijdens de jubileumavond. Namens Tahoua Import vertelde Cecile Meeuwsen hoe zij werkt als zelfstandig tussenpersoon in landen als Niger, Mali en Burkina Faso. Daarnaast bracht Vimla Raniga van Siddarth Imports eenzelfde verhaal uit India. Beide importeurs trachten de arbeidsomstandigheden in die landen te verbeteren en mensen in kleine coöperaties de kans te geven hun producten, in principe handgemaakt, tegen een fatsoenlijke prijs te leveren.

De Wereldwinkel in Oud-Beijerland verkoopt een variëteit aan originele cadeauartikelen en een klein assortiment food artikelen. Alle producten zijn door de World Fair Trade Organisation gecertificeerd. Zo wordt er een langdurige handelsrelatie aangegaan, waardoor producenten kunnen vertrouwen op regelmatige afname van hun producten. Met een eerlijke beloning kunnen ze investeren in zichzelf, hun familie en de gemeenschap. De winkel in Oud-Beijerland staat er gezond voor met een eigen pand en ziet kans projecten financieel te ondersteunen.

Zoals Stichting Pa en Zoon Helpen van familie Andeweg. Sinds de tsunami 2004 in Sri Lanka ondersteunen zij kleinschalige projecten in samenwerking met lokale mensen. Robert Andeweg gaf een korte presentatie over lopende projecten. Anja van der Weide: "Wij zijn trots op alle vrijwilligers van nu en vroeger. We kunnen echter dringend mensen gebruiken. Kom eens kijken dus.'

(tekst: Alie 't Hooft)

Meer berichten