nieuwe dak met zonnepanelen stallen binnenplaats
nieuwe dak met zonnepanelen stallen binnenplaats (Foto: Björn van Nimwegen)

Hippisch Centrum Hoeksche Waard gaat groene stroom leveren

Oud-Beijerland - Wat doe je als eigenaar van een manege als het dak hoognodig moet worden vernieuwd? Het Hippisch Centrum Hoeksche Waard te Oud-Beijerland vond het antwoord. Asbest er af, nieuw dak er op en dan investeren in zonnepanelen.

Naast manege en horecabedrijf wordt HCHW groene stroom leverancier en gaat men ruim 70 huishoudens van groene stroom voorzien; opgewekt door de zon. Na een verbouwing, die ruim 3 maanden heeft geduurd, wordt op zaterdag 19 oktober de totaal gerenoveerde accommodatie om 10 uur feestelijk heropend door wethouder Huibert Steen, waarna aansluitend de jaarlijkse open dag zal plaats vinden.

Eigenaresse Stephanie Bezemer vertelt vol enthousiasme over de vrijwel complete ‘make over’, die haar manegebedrijf heeft ondergaan. “We zijn nu zeven jaar bezig en het bedrijf loopt super goed, maar geld voor grote investeringen hadden we niet. Het asbest dak van de manege was 36 jaar oud en hard aan vernieuwing toe want we kregen lekkages. Mijn vader heeft zich anderhalf jaar verdiept in de materie. Het eindresultaat van zijn inspanningen is nu, dat we én een nieuw dak én met de plaatsing van zonnepanelen een nieuw verdienmodel hebben”.

Zonnepanelen

Het resultaat mag er zijn. Een geheel vernieuwd dak met daarop maar liefst 754 zonnepanelen, die zoveel stroom leveren, dat het manegebedrijf geheel zelfvoorzienend is geworden, maar bovendien zoveel stroom terug levert, dat circa70 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien. De zonnepanelen vergden een investering van anderhalve ton en ze gaan 25 jaar mee. Voor het dak en de overige renovatie was een nog hogere investering nodig.

Stephanie: “Het was al snel duidelijk, dat geld lenen voor een nieuw dak en een renovatie van de rijbaan en stallen niet gemakkelijk terug te verdienen is met uitsluitend manege-activiteiten. Mijn vader heeft de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen onderzocht en ook de SDE+ subsidie ingediend en gekregen. Er zijn veel partijen in de markt als het gaat om advies over en de verkoop van zonnepanelen. Uiteindelijk hebben we een aantal goede keuzes gemaakt, waarmee deze grote investeringen financieel haalbaar worden. Mede door een de overheidssubsidie die we toegekend kregen en ook de groenlening met een korting op de toch al lage rentetarieven. Uiteindelijk zijn zo ongeveer alleen de boxen blijven staan. Ook hebben we het restaurant en de keuken, die we voorheen verpachtten, helemaal gerenoveerd en opnieuw ingericht. Hierdoor hebben we nu alles in eigen beheer en kunnen wij onze klanten ook op dat vlak kwaliteit leveren en hen een gezellige omgeving met goed eten en drinken bieden. Hiermee hebben wij drie verdienmodellen gerealiseerd; manege- pensionstalactiviteiten, horeca inkomsten en we zijn leverancier van groen stroom geworden. Vooral die laatste is de motor voor innovatie van de corebusiness en maakt het financieel mogelijk. De zon is niet voor niets één van onze beste vrienden. Hij schijnt altijd, ook al zie je hem niet.

Tot slot mag ik ook onze bloeiende Rijvereniging en Ponyclub Oud-Beijerland niet onvermeld laten. Het bestuur en de ruim 450 leden hebben ons gesteund met prachtige LED verlichting in de rijbak en heel veel vrijwilligers hebben geverfd, geklust en waar nodig ons met raad en daad bijgestaan. Leden met een eigen bedrijf hebben ons gesponsord met bijdrages in geld en natura, zoals de renovatie van de toiletruimtes, de inrichting van onze kantoorplek, sponsoring van de stamtafel en de vele cadeaus. Samen sta je sterk en dat is bij onze grote verbouwing maar weer eens gebleken."

Waar is H.C. Hoeksche Waard?

Het Hippisch Centrum Hoeksche Waard is gevestigd aan de Randweg 31 te Oud-Beijerland, zo’n 20 km ten zuiden van Rotterdam en gelegen aan de getijdenrivier Het Spui, die de Oude Maas en het Haringvliet aan elkaar verbindt. Het centrum heeft weidegang en uitrijmogelijkheden in het naastgelegen Spui-park. Het centrum is aangesloten bij de FNRS en men kan er KNHS-wedstrijden tot het niveau subtop rijden.

Eigenaresse Stephanie Bezemer, zelf wedstrijdamazone Lichte Tour, en haar team van 13 medewerkers verzorgen een gevarieerd lesprogramma en andere activiteiten waarvoor 46 pony’s en paarden beschikbaar zijn. In de pensionstal is ruimte voor 80 paarden en pony’s. Het centrum is ook de thuisbasis voor de Rijvereniging en Ponyclub ‘Oud-Beijerland’.

Voor meer informatie is een frisse en aansprekende website beschikbaar: www.hchw.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden