Er was veel belangstelling voor de mini 'Tussen Kunst & Kitsch' in het Strijense Dorpshuis Streona.
(foto: Arie Pieters)
Er was veel belangstelling voor de mini 'Tussen Kunst & Kitsch' in het Strijense Dorpshuis Streona. (foto: Arie Pieters)

Veel variatie bij mini 'Tussen Kunst & Kitsch'

Strijen - Veel variatie bij mini 'Tussen Kunst & Kitsch'. Afgelopen voorjaar heeft de Bibliotheek Hoeksche Waard een taxatiedag voor antieke boeken georganiseerd in het Strijense Dorpshuis Streona, onder de noemer 'stof op de kaft'. Het bleek een groot succes. Dinsdagmiddag 15 oktober was er opnieuw een gecertificeerd taxateur aanwezig in Streona. Ditmaal had Ouderenbond PCOB een mini Tussen Kunst & Kitsch georganiseerd en opnieuw was de kleine zaal tot de laatste stoel gevuld. Sterker nog; er moesten ook dit keer extra stoelen bij.

Er zijn, zoals we ook elke keer weer bij het 'echte' Tussen Kunst & Kitsch kunnen zien, nog altijd mensen die allerlei mogelijk waardevolle antieke spullen in de kast hebben staan. En er waren niet alleen mensen uit Strijen naar de taxatiemiddag gekomen, maar ook uit Mookhoek, Maasdam en 's-Gravendeel.

De taxatie werd gedaan door Irene Rozendaal, een gecertificeerd Register Taxateur van kunst, antiek en inboedel goederen. De circa 60 aanwezigen hadden van alles meegenomen voor taxatie. Het aanbod liep uiteen van o.a. een reusachtige koperen scheepslamp tot een unieke, meer dan een eeuw oude pop. En van fraai Japans aardewerk tot schilderijen. Voor de  aanwezigen is het uiteraard een spannende middag, al waren er ook mensen die net zo blij waren met het achterhalen van hoe oud hun antieke spullen waren dan met een eventuele hoge waarde.

Tijdens de middag kreeg men overigens ook een deskundige uitleg van Irene Rozendaal, waarbij zij ook inging op de op dit moment tamelijk hevig in beweging zijnde antiek- en kunstmarkt. Het is tegenwoordig niet bepaald een 'inkoppertje' dat iets wat oud en antiek is, ook meteen waardevol is. Sommige dingen, zoals bepaalde meubels, maar ook dingen van koper, zijn zwaar in waarde gedaald de afgelopen tien jaren. 'Je ziet op dit moment dat er weer een verschuiving is en dat bijvoorbeeld relatief nieuwe schilderijen soms tussen de 25 duizend en 30 duizend euro op kunnen brengen. Ook dingen die we vroeger het predikaat 'retro' meegaven beginnen nu waardevoller te worden. Dat heeft mede te maken met een wat jonger publiek dat 'antiek' koopt', aldus Irene Rozendaal.

Ook in Streona bleek dat er tegenwoordig flinke verschillen zijn tussen de waarde verwachting die mensen soms hebben van hun antieke spullen en de werkelijke waarde. Maar los van een enkele teleurstelling op dat gebied was het ook deze keer een geslaagde taxatiedag in het Dorpshuis. 
(tekst: Arie Pieters) 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden