'The Favourite' wordt 30 november vertoond op Tiengemeten.
'The Favourite' wordt 30 november vertoond op Tiengemeten.

Winterbios op Tiengemeten na jaren openbaar

Tiengemeten - Tiengemeten heeft een nieuwe loot aan de stam van winteractiviteiten: openbare filmvoorstellingen met voorafgaand een dinerbuffet. De winterbios is gepland op: 30 november, 21 december, 8 februari en 28 maart. Echt nieuw is de bioscoop op het eilandje overigens niet. Er waren 11 jaar lang besloten filmavonden, maar nu treedt ‘Film en Freten’ in de openbaarheid.

Waar de zomer genoeg redenen geeft om naar Tiengemeten te gaan, ontbreekt het daar in de winter nog wel eens aan. Daarom organiseert Herberg Tiengemeten extra activiteiten. Deze winter zijn dat onder andere filmvoorstellingen met lekker eten. „Het idee is dat filmliefhebbers eerst een stevige wandeling van 3 km naar de oostpunt maken, om daar aan te schuiven voor een dampend buffet”, vertelt herbergier Maya Penning.
Het thema van het eten is steeds losjes gebaseerd op de gepresenteerde film. „We beginnen op 30 november met de film The Favourite over het hofleven ten tijde van Queen Anne. Maar de Britse keuken is nu niet direct de meest inspirerende. Dus zoeken we een ander haakje. En dan blijkt de regisseur Grieks te zijn”, lacht Penning. Dus komt er een Grieks buffet op tafel. Wie vaker bij de herberg is geweest kan beamen dat dit een rijke variatie aan gerechten oplevert.

Warme films
Als iedereen de buik vol heeft, worden de stoelen omgedraaid en start de film. „We zoeken films met een beetje diepgang, waar je een warm gevoel van krijgt”, vertelt Penning. Geen actiefilms dus, maar wel zo’n film waar je naartoe wilt omdat je hebt gelezen of gehoord dat ie zo goed is, maar dan blijkt dit titel alweer uit de bioscoop te zijn verdwenen.
Op 30 november staat dus ‘The Favourite’ geprogrammeerd. Een vilein-komisch kostuumdrama over de wispelturige, zeventiende-eeuwse Britse koningin Anne. Hoofdrolspeelster Olivia Colman kreeg een Oscar voor haar rol in deze film, die tegelijkertijd verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch is.
Green Book staat voor 21 december op de rol. In deze feelgood roadmovie gaat een lompe Italiaanse en blanke uitsmijter op pad met een trotse, zwarte pianist. Gaandeweg leren ze elkaars wereld kennen en worden de intellectueel en de volksjongen zelfs dikke vrienden tijdens hun reis door het racistische zuiden van de Verenigde Staten van de jaren zestig.
Voor 8 februari en 28 maart staan er wel al films ‘in potlood’ in de agenda, maar Penning geeft aan dat nieuwe releases misschien nog beter in het programma passen. Vandaar dat deze films later bekend worden gemaakt.

Traditie
De filmvertoningen zijn overigens niet nieuw voor de herberg en tientallen filmliefhebbers uit de Hoeksche Waard. Toen Penning de herberg in 2009 kocht waren er al besloten filmvertoningen van een filmliefhebster die een paar keer per winter de herbergzaal huurde en een grote groep kennissen en vrienden uitnodigde voor haar favoriete films. Vanwege gezondheidsredenen is zij daarmee gestopt, maar in overleg met de initiatiefneemster zet de herberg de traditie nu voort. ,,Wij kiezen echter voor openbare vertoningen en betalen dus licentierechten voor de films die we draaien.”

Voor de sfeer
Maar waarom zou je naar de oostpunt van Tiengemeten wandelen om daar een film te zien, als dat thuis op de bank ook kan? „Allereerst voor de sfeer”, zegt Penning. „Op de besloten avonden pakte de vertoningen heel goed uit. Al wandelend of tijdens het diner ontstaan er al snel contacten.”
En in de herberg wordt de film op een groot scherm en met een goede geluidsinstallatie geprojecteerd. „In de bioscoop is het scherm natuurlijk nog groter, maar in zo’n gezellige zaal is het specialer. Bovendien is de kans klein dat je vooraf zo uitgebreid kookt.”

Kaarten voor ‘Film en Freten’-avonden avonden zijn te bestellen op www.herbergtiengemeten.nl/cultuur (onder de kop Cultuur). De entree is € 25,- voor de filmvoorstelling en het dinerbuffet met koffie of thee na. Voor wie de wandeling op Tiengemeten te lang is, is er taxivervoer a €2,50 p.p.

Meer berichten