Opfriscursus autorijvaardigheid

Ingezonden brief: 

'Ik ben 77 jaar, heb deelgenomen aan de opfriscursus automobilist en ondersteun van harte dit initiatief. De werkgroep senioren, een initiatief van Veilig Verkeer Nederland, de gemeente Binnenmaas, hebben automobilisten een geheel vrijblijvende opfriscursus rijvaardigheid aangeboden voor euro 15,00 in de kantine van FC Binnenmaas, Maasdam. Een APK keuring van de automobilist, zogezegd... Het initiatief voor deze cursus komt van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Hoeksche Waard. Deze organisatie financiert de cursus. Ca. 15 jaar geleden is Veilig Verkeer Nederland met de opzet van deze cursus begonnen. Een uitstekend initiatief om vrijblijvend en neutraal je rijvaardigheid en algemene kennis van de veranderde verkeersregels te laten testen, waar eigenlijk iedere automobilist aan mee zou moeten werken. De gemeente Binnenmaas heeft ouderen aangeschreven via een direct mailing.

Er hadden zich 160 personen opgegeven, terwijl er maar plaats is voor 120. Eigenlijk zou zo een cursus, alleen al vanwege de algehele veiligheid op de openbare weg, je verantwoording voor je medeweggebruikers, elk jaar verplicht moeten zijn. Het verkeer wordt sneller, de senioren worden steeds ouder en langzamer en moeten als kwetsbare groep, extra hun best doen de voortrazende verkeersontwikkelingen voor zien te blijven. De algemene bedoeling is, waarin men uitstekend geslaagd is, dat men weer op de hoogte gebracht is van de nieuwste, maar ook de belangrijkste verkeersregels om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Dat hebben de senioren dan voor, op de jongere weggebruikers.

De praktijkrit in de eigen auto met een ervaren rij instructeur geeft de cursist na positieve opmerkingen veel zelfvertrouwen om weer veilig aan het verkeer te kunnen blijven deelnemen. Daar met het ouder worden ook de functies van ieder mens minder worden, behoort ook een oog- en reactietest meting tot de waardevolle onderwerpen die tijdens de cursus gecontroleerd worden..

De verzekeringsmaatschappijen en overheid zouden in dit verband de senioren kunnen prikkelen met een extra korting op de verzekering, wegenbelasting, bonus, wanneer je een opfris rijvaardigheid hebt gevolgd. Niemand ontkomt er aan, maar door de jaren heen sluipen er gemaks- en beoordelingsfouten in je gedrag. Je zult merken, dat je na zo een opfriscursus, je nog zekerder en fijner rijdt. Nogmaals dit is een prima initiatief.'

Inlichtingen mevrouw L. de Jong: werkgroepsenioren@kpnmail.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden