Vervuiling Oude Maas en Dordtse Kil met gasolie

's-Gravendeel - De Oude Maas en ook de Dordtse Kil bleek afgelopen vrijdagochtend 15 nopvember te zijn vervuild met honderden olievlekken, die zich uiteindelijk over zo'n twintig kilometer water zouden verspreiden. Het oliespoor begon in de buurt van 's-Gravendeel, maar zou later die dag ook Spijkenisse en Maassluis bereiken. Een melding, afgelopen vrijdagavond, dat de olie grotendeels was opgeruimd, bleek voorbarig.

Zaterdagochtend bleek dat de olievlekken, waarvan sommige bijna tien meter breed waren nog steeds te zien waren en niet alleen in de Oude Maas, maar ook in de Dordtse Kil. Vanaf natuurgebied Groot Koninkrijk tot aan buurtschap De Wacht dreven toen nog volop olievlekken en lange strepen gasolie op het water. Dit tot ontzetting van ondermeer wandelaars, die het vanaf de Kildijk gade hadden geslagen. 

Rijkswaterstaat had vrijdag een tweetal schepen ingezet, om het smerige goedje op te ruimen, maar zaterdagochtend bleek dus dat nog lang niet alles was geruimd. In de loop van zaterdag ging Rijkswaterstaat weer aan de slag, om de resterende olie op te ruimen. Eerder waren al diverse havens afgesloten, waaronder een deel van de haven van 's-Gravendeel en de vluchthaven bij De Wacht. Hier was absorberend materiaal neergelegd in het water, om de resten op te ruimen. Geluk bij een ongeluk is dat het om gasolie ging en niet de dikkere stookolie.

Het absorberende materiaal moet nog enkele dagen blijven liggen in de havens en de rest moet volgens de woordvoerders van Rijkswaterstaat uiteindelijk verdampen. Waterschap Hollandse Delta had vrijdag uit voorzorg al enkele sluizen gesloten. Het is nog volstrekt onduidelijk wie er voor de vervuiling verantwoordelijk is. Wat wel bekend is, is dat gasolie gebruikt wordt door de beroepsvaart. Aangezien er nog geen verantwoordelijke partij is gevonden, kan ook niet worden vastgesteld of er bij een schip iets ernstig mis is gegaan, of dat er misschien een bewuste lozing is geweest. 
(tekst: Arie Pieters)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden