Marina en Willem Vreugdenhil (l) en Shirley Bijholt bij een portret met sprekende ogen van Willem. (foto: Koos Romeijn)
Marina en Willem Vreugdenhil (l) en Shirley Bijholt bij een portret met sprekende ogen van Willem. (foto: Koos Romeijn)

Kunst en boeken al jaren samen in bibliotheek Nieuw-Beijerland

NIEUW-BEIJERLAND - Aan de wanden en zijkanten van de boekenstellingen van de bibliotheek Nieuw-Beijerland prijken veertig schilderijen van het echtpaar Marina en Willem Vreugdenhil uit Oud-Beijerland. De kunstwerken geven de mooie en ruimtelijke bibliotheek een extra dimensie. Kunst en boeken gaan hier al jaren met succes samen.

''De opzet van de exposities is om amateurschilders een podium te bieden'', vertelt Shirley Bijholt, al veertig jaar vrijwilligster van de bibliotheek. De eerste expositie in de bibliotheek werd op 23 augustus 2006 geopend. ''De exposities heb ik altijd samen met mijn collega Dicky de Ruiter georganiseerd. Zij is helaas juli dit jaar overleden. Dicky kreeg destijds les bij Hans Kleijn. Zij vroeg hem te exposeren. Hij deed het en dat was tevens de start van een jarenlange reeks aan exposities.'' Ook Shirley was op schilderles en zo vonden beiden elkaar in de kunst. Samen gingen ze naar kunstbeurzen in Rotterdam om zich te oriënteren en kunst te bekijken. Alle aankondigingen en krantenberichten van exposities vanaf augustus 2006 zijn in een groot 'kunstboek' vastgelegd. Met een frequentie van vier tot vijf exposities per jaar zijn dat inmiddels al ruim zestig exposities.

Onlangs is de expositie van Marina en Willem Vreugdenhil geopend. Marina heeft vanaf 2008 les bij kunstenares Lida Blokland en Willem vanaf 2016. Het echtpaar heeft twee dochters, inmiddels twee schoonzoons en vier kleinkinderen. ''We zijn beiden gepensioneerd en onze lesochtend is een gezamenlijk uitje. Dat willen wij niet missen. Het schilderen geeft rust en voldoening.'' Het is niet voor het eerst dat Marina en Willem hun schilderijen exposeren. Eerder waren hun werken te zien in De Gravin en in Klein Profijt. ''We vinden het leuk om samen met schilderen bezig te zijn, maar vinden niet dat wij uitblinken. Er zijn zoveel mensen die schilderen dat het leuk is uitgekozen te worden om te exposeren.'' De onderwerpen zijn divers: van menselijke figuren en landschappen tot bloemen. De portretten van Willem vallen op door de sprekende en gedetailleerde ogen. Niet zo verwonderlijk want Willem was in zijn werkzame leven optometrist in het oogziekenhuis en bestudeerde duizenden ogen.

De bibliotheek is nu nog gevestigd aan de Achterstraat 24. De bedoeling is dat de bibliotheek verhuist naar het Dorpshuis dat een multifunctioneel gebouw gaat worden. ''Het huidige pand van de bibliotheek zou verkocht worden, maar de koper trok zich terug'', licht Shirley Bijholt toe. ''Daarom zitten wij nog hier, maar niemand wil dat deze bibliotheek in dit pand sluit.''

Vrijwilligers runnen bibliotheek

Bibliotheek Nieuw Beijerland drijft op 23 vrijwilligers waarvan velen ruim 70 jaar zijn. Allen zijn enthousiast en gelukkig met de bibliotheek. De bibliotheek heeft 378 jeugdleden, 158 volwassen leden en 124 seniorleden. Per jaar vinden er 1800 tot 1900 uitleningen plaats. Openingstijden: dinsdagmiddag 15.30-17.00, woensdag 10.30-12.00 en 18.20-20.00, vrijdag 18.30-20.00 uur.

(tekst: Sieka Romeijn-Hedmann) 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden