De makers van de mozaïeken, die de SocialSofa bij de Rembrandt sieren, poseren achter 'hun' sofa. (foto: Arie Pieters)
De makers van de mozaïeken, die de SocialSofa bij de Rembrandt sieren, poseren achter 'hun' sofa. (foto: Arie Pieters) (Foto: )

400 Uur plakken aan SocialSofa

Oud-Beijerland - Er is door een hele groep mozaïek makers lange tijd uitermate precies aan gewerkt en dus was maandag 10 februari ook voor hen een hele feestelijke dag. Wethouder Joanne Blaak onthulde op het plein bij Zorggebouw 'Rembrandt' het eindresultaat van al hun werk, een fraaie en kleurrijke SocialSofa.

In een korte toespraak had de wethouder eerst alle betrokken mozaïek makers bedankt voor hun inzet en creatieve bijdrage aan deze nieuwe SocialSofa. Een groep bewoners, gebruikers en betrokken partijen bij woon-zorgcomplex Rembrandt hebben zelf het ontwerp gemaakt en zijn daarna gezamenlijk aan de slag gegaan om van 'hun' SocialSofa uit heel moois te maken.

Maar eerst werden er ontwerpen gemaakt. Die kon men tot 28 oktober 2018 inleveren bij de gastvrouw in Zorggebouw Rembrandt of bij Bas van der Plank (Coördinator Welzijn Zorgwaard). Het afgelopen jaar is er hard gewerkt om de ontwerpen om te zetten in een mooie SocialSofa. De mensen die als mozaïek makers mee hebben gewerkt vonden het unaniem een heel leuk project. 'Het was leuk om eraan te werken, ook omdat je er gaandeweg steeds meer handigheid in kreeg. En daarnaast maakten wij zo ook kennis met elkaar', aldus één van de maaksters. Het vervaardigen van het mozaïek gebeurde uiteraard onder een professionele begeleiding.

Meerdere ontwerpen

Nadat alle ontwerpen waren verzameld, werden deze opgehangen in het Zorggebouw Rembrandt. Iedereen kon een voorkeur uitspreken voor een ontwerp. De ontwerpen die de meeste stemmen kregen, werden door de organisatie SocialSofa op een betonnen bank gezet en omgezet in mozaïekstukjes, die men op de sofa moest plakken. En dat plakken was, ook onder begeleiding een hele klus, waar vele, vele tientallen uren in gingen zitten. Maar het was zodoende meteen een mooie gelegenheid voor iedereen om elkaar beter te leren kennen.
En dat is uiteraard één van de achterliggende doelstellingen van de SocialSofa.

Want deze bijzondere zitbank is niet alleen mooi om te zien, maar ook uitnodigend. De bank heeft als het ware een sociale functie: mensen met elkaar in contact brengen. De Social Sofa is enkele jaren geleden na de oplevering van zorglocatie Rembrandt cadeau gedaan aan de wijk.

Wie meer wil weten van de SocialSofa kan talloze voorbeelden bekijken van eerdere SocialSofa-projecten op www.socialsofa.nl of viawww.youtube.com voor filmpjes over reeds bestaande SocialSofa's.

(tekst: Arie Pieters)

Meer berichten