Wethouder Huibert Steen (l) en Jan Waaijer (oud burgemeester Strijen en vice-voorzitter JFSC) zijn tevreden met de voortzetting van de samenwerking. (foto: Arie Pieters)
Wethouder Huibert Steen (l) en Jan Waaijer (oud burgemeester Strijen en vice-voorzitter JFSC) zijn tevreden met de voortzetting van de samenwerking. (foto: Arie Pieters)

Samenwerking gemeente Hoeksche Waard met Jeugd Fonds Sport en Cultuur

Hoeksche Waard - De gemeente Hoeksche Waard gaat opnieuw een samenwerking aan met het Jeugd Sport en Cultuur Fonds. Vice-voorzitter van het JFSC, Jan Waaijer kon daarom wethouder Huibert Steen woensdag 12 februari de hand schudden, want er is een overeenkomst voor 4 jaar ondertekend. Het JFSC zet zich al jarenlang in om kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen toch de gelegenheid te bieden om bijvoorbeeld in clubverband een sport te gaan beoefenen.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie/het lesgeld voor kinderen en zodoende kunnen jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor voetbal, muziekles, dans, judo, theater, zwemmen of een andere sportieve of creatieve activiteit toch meedoen. Jan Waaijer vult dit nog even aan: 'Het is ook een mogelijkheid dat wij via het JFSC een bijdrage 'in natura' leveren, bijvoorbeeld door het sporttenue te vergoeden.' Het komt ook in de regio Hoeksche Waard voor dat er kinderen op het gebied van sportbeoefening of cultuur buitengesloten dreigen te raken, simpelweg doordat hun ouders het financieel niet op kunnen brengen om hen lid te laten worden van bijvoorbeeld een sportvereniging.

Jan Waaijer daarover: 'Sport en cultuur zijn voor elk kind waardevol. Het betekent dat je samen met andere kinderen bezig bent. Maar het is daarnaast ook goed voor de ontwikkeling van het kind en sport en bijvoorbeeld dans zijn ook nog eens gezond. Het is dus in meerdere opzichten slecht voor een kind als ze niet meer mee kunnen doen met hun leeftijdgenoten. En dan komt het JFSP in beeld. Dit gebeurt dan vaak via een intermediair.'

Stijgende lijn aanvragen

Het initiatief voor een aanvraag voor steun kan uiteraard van de ouders zelf uitgaan, door aan te kloppen bij een intermediair. Dit kan bijvoorbeeld een leerkracht zijn, maar ook een buurtsportcoach, een schuldhulpverlener of iemand van een sociaal wijkteam. Ondersteuning voor de sportieve of culturele activiteiten van kinderen is mogelijk tot een inkomen van 130% van het minimum inkomen. Hiervoor kan men voor 35 euro een uiteraard vertrouwelijke toetsing laten doen.

Het aantal aanvragen in de Hoeksche Waard liet de afgelopen jaren een stijgende lijn zien. En uiteraard hoopt men bij het JFSC dat men die lijn kan doorzetten. Verreweg de meeste aanvragen kwamen binnen voor zwemmen, met als goede tweede voetbal, gevolgd door judo op plaats drie. Maar een aanvraag kan ook ingediend worden voor kinderen die lid willen worden van de scouting. En ook muziekles valt onder de lijst met mogelijkheden voor ondersteuning.

Wethouder Huibert Steen kon de doelstelling van het JFSC uiteraard volledig onderschrijven en hoopt de komende vier jaar op een prettige samenwerking. Op de website van het fonds kan men alle relevante informatie vinden over de steun die het JFSC kan bieden: https://jeugdfondssportencultuur.nl/

(tekst: Arie Pieters) 

Meer berichten