Plantenhangers gemaakt van plastic flessen
Plantenhangers gemaakt van plastic flessen (Foto: )

Projectweek over (zwerf)afval en plastic soep op Wellant

Klaaswaal -  ‘(Zwerf)afval’ en ‘plastic soep’, twee actuele maatschappelijke thema’s, stonden centraal tijdens de projectweek op het Wellant vmbo Klaaswaal.  De school   besteedt veel aandacht aan  duurzaamheid .   Ongeveer  tweehonderd leerlingen  deden mee aan  een gastlesproject over afval  van de Stichting Milieu Dichterbij .   Plast ic verteert nooit,  ontdekten l eerlingen  tot hun schrik.

Leerlingen uit de eerste en tweede klas volgden de week voor de voorjaarsvakantie het gastlesproject ‘(Zwerf)afval als uitglijder & plastic soep’ van de Stichting Milieu Dichterbij. Lily Venema, gastdocent van deze stichting, ontwikkelde met subsidie van de regionale afvalstoffendienst RAD Hoeksche Waard een lesprogramma over (zwerf)afval voor het Wellant vmbo Klaaswaal. Ze belicht het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor het Wellant. Het afval op school wordt bijvoorbeeld gescheiden ingezameld.

Het (zwerf)afvalproject startte op 17 februari met een korte, informatieve film over verpakkingen, grondstoffen, bevolkingsgroei, besparen, zwerfafval en plastic soep. Vervolgens deelde Lily Venema opdrachtboekjes uit. In groepjes gingen de leerlingen hiermee aan het werk.

Afval naast prullenbakken

De eersteklassers bogen zich over de vraag wat zwerfafval nou eigenlijk is en hoe lang het duurt voordat het is afgebroken in de natuur. Docent Rob van der Pluijm begeleidde de jongeren bij het bedenken van oplossingen voor het (zwerf)afvalprobleem en het schrijven van teksten voor de muurkrant. “Belachelijk dat na er na iedere pauze zoveel afval naast de prullenbakken ligt”, merkte een meisje op.

Onder leiding van docent Margot Dorst werd in de tweede klassen onderzocht hoe plastic afval in zee terechtkomt en wat dat voor gevolgen heeft voor dieren. De leerlingen concludeerden onthutst: “Plastic verteert nooit!”

De jongeren vonden het belangrijk dat ze les kregen over het onderwerp (zwerf)afval en hebben met enthousiasme aan de opdrachten gewerkt.

Opbrengst

De projectweek eindigde op 21 februari met een voorjaarsmarkt in de aula. Hier toonden de groepjes hun muurkranten met ideeën om afval te verminderen. Leerlingen verkochten ook artistieke objecten, die ze hadden gemaakt van afgedankte materialen. De helft van de opbrengst van de markt komt ten goede van de Plastic Soup Foundation, een organisatie die werkt aan een schone zee. De andere helft wordt gedoneerd aan het Diabetes Fonds.

Het gastlesproject ‘(Zwerf)afval als uitglijder & plastic soep’ is in opdracht van de Regionale Afvalstoffendienst RAD Hoeksche Waard B.V. uitgevoerd door de Stichting Milieu Dichterbij (SMD). De SMD is een niet-gemeentelijk educatief centrum voor duurzame ontwikkeling in Schiedam. Gastdocenten van de SMD geven les over duurzaamheid op basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs in opdracht van gemeenten, afvalinzamelaars en het Waterschap in het werkgebied Zuid-Holland-Zuid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden