De kersverse burgemeester Bram van Hemmen schreef zijn allereerste voorwoord voor de Hoeksche Waard in de Bevrijdingskrant. (foto: gemeente Hoeksche Waard)
De kersverse burgemeester Bram van Hemmen schreef zijn allereerste voorwoord voor de Hoeksche Waard in de Bevrijdingskrant. (foto: gemeente Hoeksche Waard) (Foto: )

Bijzondere Bevrijdingskrant valt in de bus

Hoeksche Waard - Nu alle activiteiten rond 4 en 5 mei niet doorgaan, bevat de speciale bevrijdingskrant van de gemeente Hoeksche Waard ineens ongewild nepnieuws. "Gelukkig is maar een deel van de inhoud achterhaald,” zegt Donja Hiele van gemeente Hoeksche Waard.“We wilden graag bijzondere verhalen uit de Hoeksche Waard ophalen en de activiteiten in dit bijzondere bevrijdingsjaar extra onder de aandacht brengen". 

Ze vindt het vooral sneu voor alle vrijwilligers, zoals van de Oranjeverenigingen en dorpsverenigingen. "Al een jaar lang waren ze druk bezig met dit jubileum.” De oogst was boven verwachting. In snel tempo groeide de lijst met evenementen en activiteiten aan tot een imposante hoeveelheid. "We besloten daarom de bevrijdingskrant al begin april te verspreiden, zodat iedereen voldoende tijd had om een keuze te maken".

De coronacrisis gooide echter roet in het eten en daardoor liep alles anders dan was verwacht. De bevrijdingskrant lag nauwelijks bij de drukker of de eerste maatregelen werden afgekondigd. Plotseling vielen alle activiteiten op 4 en 5 mei in het water. Het was dus wel even slikken, toen de stapel kranten werd bezorgd. "Dat was inderdaad een flinke streep door de rekening", zegt Donja. "Want heel veel activiteiten op het eiland rond 75 jaar bevrijding staan erin. Die zijn nu in een klap achterhaald". 

Ondanks de onverwachte tegenvaller is de bevrijdingskrant van grote waarde, vindt ze. "Er staan veel herinneringen in die Hoeksche Waarders aan de oorlog en 5 mei 1945 hebben bewaard" aldus Hiele. "Alleen dat maakt deze bevrijdingskrant al uniek". 

Zo staat er het wonderlijke verhaal in over de bevolking van Mijnsheerenland die tevergeefs wachtte op de intocht van de Canadese bevrijders. Verder zijn het winnende gedicht en verhaal te lezen en siert een originele bevrijdingsfoto de voorpagina. Die laatste blijkt een schot in de roos. Hiele: ”Een zoon belde ons en vertelde dat hij zijn vader op de foto herkende. Zijn moeder leeft ook nog en ze waren enthousiast en ontroerd.” 

De krant is gedrukt in een oplage van 43.000. Het Roprunteam de Hoeksche Waardrunners zorgt voor de verspreiding. In alle dorpen bezorgen ze de bevrijdingskrant huis-aan-huis. “Alleen brievenbussen met nee-nee stickers slaan we over,” zegt Jan Vermeulen, voorzitter van de HoekscheWaardrunners. Normaal gesproken is het team in deze periode volop bezig met de voorbereiding op de Roparun, maar die gaat dit jaar niet door. “Voor de paasdagen ligt er bij iedereen een krant in de bus,“ zegt Vermeulen stellig. 

Hij is er van overtuigd dat het gaat lukken. "We hebben ruim 200 bezorgers die elke dag uitzwermen over de dorpen". Het kostte hem weinig moeite om zijn vrijwilligers op de been te krijgen. “We houden natuurlijk rekening met de voorschriften die nu in ons land gelden, maar iedereen is enthousiast.” En het weer werkt ook in het voordeel. ”Het is toch heerlijk om met dit weer op je fiets in de buitenlucht rond te rijden?”

In de loop der jaren zijn de Hoeksche Waardrunners bedreven geraakt in het bezorgen van grote hoeveelheden post. "We bezorgen al 20 jaar kerstkaarten overal op het eiland en dan praat je wel over het dubbele aantal van nu". 

De activiteiten en evenementen zijn weliswaar afgelast, maar je krijgt toch een indruk van de grote betrokkenheid van de Hoeksche Waarders, vindt Hiele. "Het laat zien hoe iedereen zijn best heeft gedaan om er een mooie feestdag van te maken". Ook heeft de Bevrijdingskrant nog een leuke primeur. Het voorwoord is geschreven door de nieuwe burgemeester Bram van Hemmen. "Hij was net op tijd voorgedragen en wilde graag meewerken". 

Deze week moet de krant ’75 jaar vrijheid Hoeksche Waard’ overal op de deurmat liggen. Vermeulen: "Natuurlijk hadden we liever de Roparun gelopen, maar voor dit prachtige alternatief zetten wij ook graag ons beste beentje voor".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden