Jonge steenuil.
Jonge steenuil. (Foto: Ruud Polderman)

Natuurgebieden dicht maar de natuur gaat door

Hoeksche Waard - In deze mooiste tijd van het jaar, waarin al genoten kon worden van de narcissen en krokussen, zien we nu de andere planten in bloei komen. De knoppen aan de bomen en struiken worden dikker en lopen hier en daar al uit. Ook bij de vogels wijst alles op een komend broedseizoen. 

Hier en daar zijn mezen al bezig nestmateriaal aan te slepen en enkele vogels zitten al op een nest. Zoals een havik, merel, slechtvalk en torenvalk.
Te zien op vogelbescherming.nl/beleefdelente en ook nestkastlive.nl.
De bosuil is bij de uilen er altijd snel bij en die zitten al een tijd op de eieren, soms al in februari. In die periode kan je de bosuil ook duidelijk horen in de schemer.

De  steenuilen, ransuilen en kerkuilen beginnen met broeden veelal half april, maar dat kan zeker bij de kerkuilen ook later zijn. Steenuilen broeden ook maar een keer, terwijl kerkuilen twee keer en zelfs drie keer in het jaar kunnen broeden. Dat heeft alles te maken met het voedselaanbod, met name muizen.

Als het een beetje aangename temperatuur is en niet te veel wind kan je de steenuil horen met de bekende territoriumroep. Heb je die een keer gehoord, vergeet je het nooit meer. Dit is ons territorium en andere steenuilen moeten wegwezen. Komt er een andere steenuil toch te dichtbij dan wordt alarm geslagen met een alarmroep.


De werkgroepleden van de Uilenwerkgroep van het Hoekschewaards Landschap zijn al (een werkgroeplid per auto) op pad geweest om het geluid van de steenuil vanaf de openbare weg af te spelen, in de hoop een reactie te krijgen. Ook komende dagen kan nog een rondje worden gemaakt.

Dat heeft al in 23 gevallen een positieve reactie opgeleverd en kunnen we dus verzekerd zijn van even zo veel territoria. Het zijn er echter meer, want steenuilen zijn soms eigenwijze vogels die zich soms gewoon niet laten uitdagen. Soms worden ze gezien maar laten ze zich niet horen. Ook goed natuurlijk.

Vanaf ongeveer half mei worden de kasten gecontroleerd of er sprake is van een broedgeval.
Dan wordt gelijk bepaald wanneer de jongen geringd kunnen worden.
Of dat in de huidige situatie mogelijk is valt nog te bezien, maar is wel twijfelachtig.
Daarom ook de oproep aan de bezitters van kasten te melden of er vermoedelijk sprake is van een broedgeval en als er na de broedtijd jongen uitvliegen wanneer dat was en hoeveel jongen er zijn gezien.
Alle meldingen zijn welkom op: uilen@hwl.nl

(tekst en foto: Ruud Polderman, Uilenwerkgroep HWL)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden